Compania a anuntat ieri ca va fi de acord cu toate conditiile impuse de Guvern, inclusiv cele care nu au fost incluse in documentatia initiala de licitatie
Vineri, firma canadiana refuzase sa plateasca garantia de 32,27 mil. euro pentru investitiile de mediu, sa accepte plata actiunilor in termen de o luna de la semnare si sa faca public contractul de privatizare
Interesele pe care compania canadiana Roman Copper le are in privinta dezvoltarii proiectului minier de la Rosia Poieni au determinat-o ieri sa-si reconsidere refuzul de a plati garantiile pentru mediu, aceasta aratandu-se pregatita sa-si asume toate obligatiile impuse de Guvernul roman pentru a putea prelua Cupru Min, inclusiv cele care nu au fost incluse in documentatia initiala de licitatie.
„… Echipa Roman Copper si negociatorii din partea Guvernului roman au convenit asupra termenilor si conditiilor din contractul de achizitie in seara zilei de vineri, 6 aprilie. Acesti termeni includ si un angajament din partea Roman Copper de a accepta obligatii financiare, si de alte tipuri, care nu au fost cerute in documentatia originala de licitatie”, a comunicat, citata de Mediafax, compania Roman Copper, controlata de banca de investitii Bayfront Capital Partners din Toronto.
Aproape promitand ca va administra Cupru Min si „mina de talie mondiala” de la Rosia Poieni „inclusiv pentru bunastarea viitoare a sectorului minier romanesc si pentru credibilitatea procesului de privatizare al Guvernului roman”, Roman Copper a anuntat ca va prezenta in urmatoarele zile alte detalii ale planurilor companiei fata de Cupru Min. „Suntem increzatori ca aceste planuri vor demonstra angajamentul nostru fata de achizitie si determinarea de a respecta cele mai inalte standarde internationale stabilite de Fondul Monetar International si Uniunea Europeana si agreate de Guvernul roman”, se spune in comunicat.
Astfel, firma canadiana afirma ca se asteapta la continuarea cooperarii cu autoritatile romane pentru ca tranzactia sa fie finalizata.
Ministerul Economiei va relua procesul de privatizare
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a anuntat sambata ca negocierile cu Roman Copper pentru preluarea Cupru Min au incetat pentru ca firma canadiana a refuzat „plata integrala a contractului, indeplinirea obligatiilor de mediu si clauzele referitoare la transparenta acestui contract”.
„In perioada urmatoare, MECMA va relua procesul de privatizare a Cupru Min in aceleasi conditii de transparenta si de participare nediscriminatorie, conform angajamentelor asumate fata de partenerii internationali. Statul roman are nevoie de parteneri seriosi, potenti si de buna credinta in procesele de privatizare”, nota MECMA in comunicat.
Vineri seara, ministrul Lucian Bode anunta ca partea romana a cerut firmei canadiene sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investitiilor de mediu, sa plateasca suma pentru actiuni, de 200,7 milioane euro, in termen de 30 zile de la obtinerea avizului Consiliului Concurentei si autorizatiei integrate de mediu – ambele fiind conditii suspensive in contract. De asemenea, partea romana a cerut publicarea imediata a contractului de privatizare. „Roman Copper nu a aderat la aceste conditii. Ministerul Economiei va analiza situatia creata si suntem pregatiti sa reluam privatizarea”, a spus Bode.
Vladan: Avocatii Roman Copper au negociat intr-un mod putin neprofesionist
Seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Florin Vladan, a afirmat ca modul in care avocatii Roman Copper au negociat contractul de privatizare a fost „putin neprofesionist”. „Nu se poate sa negociezi unele clauze, sa le accepti, iar dupa aceea sa te reintorci”, a spus Vladan.
Aceeasi idee a fost sustinuta si de ministrul Economiei, care a afirmat ca avocatii Roman Copper au acceptat initial constituirea contului ca garantie si publicarea contractului, dar ulterior acestia au vorbit cu cei pe care ii reprezinta si s-au razgandit.
Roman Copper a castigat licitatia pentru preluarea pachetului integral de actiuni al Cupru Min, la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.
Cupru Min detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei. Autoritatile au mai incercat de doua ori, in 2008, sa vanda compania Cupru Min, dar ambele tentative au esuat.
Ministrul Economiei, Lucian Bode, si ambasadorul Canadei la Bucuresti s-au intalnit ieri la Guvern, dupa ce autoritatile romane nu au ajuns la un acord cu firma canadiana Roman Copper pentru privatizarea Cupru Min.