Romania a consumat mai putina energie, dar a ajuns importator

Romania a consumat mai putina energie, dar a ajuns importator

Consumul de energie al Romaniei a scazut anul trecut fata de 2011, in ciuda faptului ca 2012 a fost un an al extremelor meteorologice, lucru care ar fi trebuit sa se traduca in mai multa energie consumata.

Singura explicatie este astfel o incetinire pe plan economic, spun reprezentantii Transelectrica. Datele preliminare ale Transelectrica arata ca anul trecut consumul intern brut de energie s-a ridicat la 59,28 TWh, fata de un consum de 60 TWh inregistrat in anul 2011, aceasta insemnand o scadere de circa 1,25%. Analiza consumului de energie este un exercitiu important pentru ca evolutia acestuia da indicii in timp real despre mersul unei economii.

Mai mult, dintr-un exportator traditional de energie electrica, Romania s-a transformat anul trecut in importator si astfel unul dintre cele mai pesimiste scenarii in ceea ce priveste domeniul energetic a prins contur. Au fost mai multi factori care au generat aceasta situatie. Hidroelectrica, firma care in mod normal asigura o treime din productia nationala, a trecut prin al doilea an consecutiv de seceta, atingand in 2012 un minim al productiei de energie.

Faptul ca Romania a ajuns sa importe anul trecut energie ar putea fi privit insa si dintr-un alt unghi: nevoia de investitii noi in sistemul energetic devine din ce in ce mai evidenta.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,345FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente