Romania, lider in sud-estul Europei pe agricultura ecologica

Romania, lider in sud-estul Europei pe agricultura ecologica

Tara noastra ocupa un loc fruntas in sud-estul Europei pe agricultura ecologica si se pozitioneaza intre primii 15 exportatori mondiali de materii prime ecologice, a anuntat, joi, Marian Cioceanu, presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica “Bio Romania”.

Sursa foto: Intact Images
“Ca performanta suntem in primii 15 exportatori mondiali de materii prime, cu peste 300.000 de hectare de teren agricol certificat ecologic. In anul 2011 am fost pe locul 1 in lume la cresterea numarului de fermieri certificati in sistem ecologic, de la 3.300 in 2010 la 10.000 anul trecut, iar in 2012 speram sa ajungem la 20.000 de fermieri. Este bine, dar nu suficient pentru ca sunt doar fermieri de subzistenta”, a mentionat Marian Cioceanu.

Acesta a tinut sa precizeze faptul ca Romania este considerata de reprezentantii tarilor vestice un furnizor important de produse ecologice, dar si o tara care dispune de terenuri agricole fertile pentru practicarea agriculturii ecologice.

“Romania este o supapa pentru cererea extraordinar de mare din produse ecologice in Europa si SUA, iar oferta este limitata. Un miliardar american spunea ca trebuie sa cumparam pamant, ca nu se mai fabrica, iar cel existent mai si scade. Sunt milioane de hectare de terenuri agricole care dispar. Pe de alta parte, pamantul agricol existent se imputineaza, se degradeaza si este din ce in ce mai intoxicat de aceste substante chimice care se folosesc in agricultura conventionala”, a completat Cioceanu.

Conform sursei citate, tara noastra se confrunta cu problema lipsei de unitati de procesare, acesta exportand materii prime intr-o proportie mai mare decat produse procesate.

“Din pacate, exportam foarte multe materii prime din sistem ecologic si foarte putine produse procesate. De asemenea, mancam foarte putine produse pentru ca vindem grau la nemti si importam biscuiti din Germania, dar la un pret mult mai mare decat cel de pe piata germana. Din cauza lipsei sectorului de procesare, perceptia romanilor este ca produsele ecologice, chiar daca sunt bune, sunt si foarte scumpe. Urmatorul nostru obiectiv este sa incercam in viitorul PNDR 2014-2020 ca sectorul de procesare ecologica sa fie finantat nerambursabil intr-un procent suficient de mare, adica cei care au unitati de procesare paine, lapte, carne si ulei sa faca si o linie prin care materia prima ecologica sa fie procesata si in Romania”, a conchis Marian Cioceanu.

In prezent, Romania detine doar 90 de unitati de procesare in sistem bio, majoritatea fiind de procesare a mierii, morarit si panificatie, paste, orez, lactate si vinuri.

Asociatia “Bio Romania” a organizat joi un seminar pentru mass media, producatori si tineri fermieri, eveniment inclus in programul “Actiuni de informare si promovare pentru produsele provenite din agricultura ecologica, in Germania si in Romania.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *