Romania ocupa locul 45 in lume la performante ecologice

Intr-o lista de 163 de tari, Romania sta mai bine la ecologie decat SUA, Olanda sau Slovenia, dar este depasita de Ungaria, Buthan sau Panama. Islanda si Elvetia au obtinut cel mai bun punctaj la nivel mondial.clasament ecologic

Islanda ocupa primul loc in lume in ceea ce priveste politicile de controlare a poluarii si cele de exploatare rationala a resurselor naturale. Studiul, denumit 2010 Environmental Performance Index (EPI), a fost realizat de catre o echipa de experti de mediu de la Universitatile Yale si Columbia.

EPI clasifica performantele ecologice inregistrate de 163 de tari in functie de 25 de parametri printre care se numara: bunastarea mediului, calitatea aerului, managementul resurselor acvatice, biodoversitate, habitat, paduri, fond piscicol, agricultura si schimbari climatice.

Cu un scor de 67 de puncte dintr-un total de 100, Romania se afla in prima parte a clasamentului. Punctele forte ale tarii noastre sunt, surprinzator, padurile, unde inregistram un punctaj maxim (100 de puncte). EPI a luat in calcul atat impaduririle, cat si suprafata acoperita de paduri. Si la rezervele piscicole stam curios de bine, in ochii cercetatorilor de la Yale si Columbia: 94 de puncte, calculate in functie de un index trofic marin si de intensitatea pescuitului abuziv.

Agricultura romaneasca este si ea pe val, spune EPI: 87 de puncte, luate pentru pesticide folosite cu masura, existenta unor sisteme de irigatii si ajutoare substantiale destinate acestui domeniu.

Cel mai rau stam la impactul poluarii aerului asupra ecosistemului (46 de puncte) si la schimbarile climatice (50 de puncte).

Alaturi de Islanda, Costa Rica, Suedia si Norvegia ocupa si ele locuri fruntase in viziunea EPI. La coada clasamentului se afla Togo, Angola, Mauritania, Republica Central Africana si Sierra Leone. SUA ocupa pozitia 61, Marea Britanie, Germania si Japonia sunt mai atente la ecologie (locul 14, 17 respectiv 20). Giganti in curs de industrializare precum China sau India se afla, in schimb, la coada clasamentului: locurile 121 si 123.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *