Romania poate fi independenta energetic din 2020

Fruntasi la consum de energie verde
Romania poate fi independenta energetic din 2020
Romania poate fi independenta energetic din 2020

Romania nu este departe de a-si asigura securitatea energetica, spune la RFI ministrul delegat pentru energie Razvan Nicolescu. El avanseaza un termen pentru acest obiectiv, parte a strategiei in domeniu – anul 2020. La acea vreme, Romania ar putea sa produca mai multa energie decat are nevoie pentru consumul intern.

Singura problema, spune ministrul Razvan Nicolescu, este oferirea de preturi competitive. Asta inseamna ca energia produsa in Romania ar trebui sa fie ceva mai ieftina decat cea vanduta de alte state, ceea ce ar aduce venituri cu care sa se dezvolte alte capacitati de productie. Legat de chestiunea preturilor, Razvan Nicolescu spune ca statul nu va mai incuraja extinderea capacitatilor de productie de energie din surse regenerabile.

Romania a atins obiectivul fixat de Uniunea Europeana in acest domeniu, precizeaza ministrul pentru energie, care aminteste ca energia astfel obtinuta este destul de scumpa, deci netractiva pentru cumparatori. Deocamdata inca se mai lucreaza la strategia energetica nationala, care va fi prezentata dupa terminarea alegerilor prezidentiale.

Cat priveste strategia nationala in domeniu, cele mai importante obiective sunt asigurarea securitatii energetice si oferirea unor preturi competitive la energie, pentru ca ”este vital” pentru Romania sa genereze preturi competitive si sa-si dezvolte sustenabil sectorul energetic.

”Avem sansa ca in perspectiva anului 2020 Romania sa produca mai multa resursa energetica primara decat consuma. Daca se va putea, si vom stimula asta, sa fie procesata intern. Este un obiectiv realizabil, depinde de noi. In 2020 putem fi, alaturi de Danemarca, tara care produce mai mult resursa energetica decat consuma. Asta ar fi important daca vrem sa jucam un rol energetic regional”, spune ministrul Nicolescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *