Romania, printre tarile din UE cu situatia energetica cea mai favorabila

Romania, printre tarile din UE cu situatia energetica cea mai favorabila
Romania, printre tarile din UE cu situatia energetica cea mai favorabila

Intr-un mediu global marcat de schimbarea constanta a politicilor fiscale, tipul, impactul si definirea sistemelor de taxare sunt inca departe de a fi clarificate, se arata in raportul EY pe 2014 – Global oil and gas tax guide – care analizeaza regimul de taxare in industria de petrol si gaze din 80 de tari.

“Romania este printre tarile din UE cu situatia energetica cea mai favorabila – dispune de resurse de petrol si gaze naturale. In ceea ce priveste gazele naturale, productia interna a Romaniei chiar se apropie de necesitatile consumului intern. Cu mai multe investitii si dezvoltari ale resurselor neconventionale de energie, Romania poate deveni o sursa importanta de export de produse energetice si sa contribuie substantial la siguranta energetica a UE”, spune Alex Milcev, partener in departamentul de Asistenta Fiscala si Juridica, EY Romania.

Conform raportului EY, multe tari continua sa dezvolte politici fiscale care sa incurajeze exploatarea resurselor neconventionale prin oferirea de stimulente. Guvernele constientizeaza potentialul acestora pentru mixul energetic al tarilor lor si isi doresc sa creeze conditiile optime in industrie pentru a explora si debloca aceste oportunitati.

Taxarea diferentiata devine din ce in ce mai frecventa la scara globala, pe masura ce guvernele acumuleaza tot mai multe informatii referitoare la complexitatea si provocarile cu care se confrunta industria de petrol si gaze.

Pentru a putea dezvolta politici fiscale adaptate in cadrul regimului lor fiscal national, guvernele iau in considerare anumite aspecte economice specifice proiectelor in petrol si gaze din tarile lor: caracteristicile onshore si offshore ale acestora, specificitatile proiectelor de mica adancime si ale celor de mare adancime, ale proiectelor de gazoducte si ale celor de GNL (gaz naural lichefiat) .

Alexey Kondrashov, seful departamentului global EY Oil & Gas, spune: “Politica fiscala nu a fost niciodata mai importanta ca acum pentru guverne, in conditiile in care toti se zbat sa atraga investitii pe scara larga. Calitatea si profilul economic al arealelor de exploatare se schimba, in mod natural, de-a lungul duratei lor de viata, aparand astfel provocari generate de scaderea productiei odata cu aturizarea bazinelor de exploatare. Guvernele care privesc situatia in perspectiva iau in calcul si acest aspect si isi revizuiesc continuu regimurile de taxare pentru a putea compensa aceste schimbari”.

“Este extrem de important ca guvernele sa defineasca un regim de taxare in petrol si gaze competitiv si, totodata, atractiv”, conchide Kondrashov.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente