Consumurile foarte mari de electricitate si diminuarea cantitatii de energie hidro livrata in piata fac ca, de trei saptamani, Romania sa importe constant curent electric. Astfel, din momentul declararii insolventei de catre Hidroelectrica, Romania a importat energie in fiecare zi, potrivit economica.net.
Consumurile foarte mari de electricitate din aceasta perioada si forta majora in care se afla Hidroelectrica au facut ca producatorii de energie din Romania sa nu poata acoperi in totalitate consumul tarii.
Din 6 august, data invocarii fortei majore la Hidroelectrica, in fiecare zi au existat importuri. Cantitatile nu sunt mari, varful a fost de 200 MW in urma cu o saptamana, insa situatia in care se gaseste acum Romania nu a mai fost intalnita de foarte mult timp. Zile cu importuri au mai existat, dar nu perioade atat de lungi in care in fiecare zi sa se faca importuri. Curentul provine din Ucraina, Bulgaria si Ungaria.
„Situatia nu e buna. Hidroelectrica ne-a privat de multa electricitate. Acum, toate termocentralele merg in plin, pana si Petrom si-a turat motoarele cu termocentrala Brazi care merge la peste 700 MW (capacitatea instalata este de 860 MW – n.r.). Deocamdata, ne descurcam”, a declarat Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic National. Potrivit acestuia, aceasta penurie de curent va aduce facturi mai mari pentru romani. Furnizorii nu mai au acces la toata energia hidro pe care isi facusera bugetele, astfel incat sunt nevoiti sa cumpere energie termo, mai scumpa, ca sa-si onoreze obligatiile catre populatie. „Vor merge la ANRE ca sa li se recunoasca aceste costuri suplimentare si putem asista la scumpirea curentului”, mai spune Lohan. Totusi, furnizorii au precizat ca vor absorbi ei socul produs de costurile mai mari cu energia si nu vor mari tarifele pentru populatie.
Productia de energie a Romaniei a atins valori si de 7.700 MW in timp ce consumul se ridica la circa 7.800 MW. Aproape 50% din productie provine de la termocentralele pe carbuni, 20% de la termocentralele pe gaze, 20% este productie hidro, restul fiind energie eoliana si importuri. Incepand cu 6 august, livrarile de energie ale Hidroelectrica au scazut, in medie, cu 50%.