Romania, tara unde investitorii planuiesc un proiect important de minerit pe baza de cianuri, descrie perfect distopia, un concept care arata o viziune de cosmar asupra viitorului.
Termenul este descris de autorul David Mitchell in romanul „Cloud Atlas”, scrie Rupert Wolfe-Murray de la editia britanica a cotidianului Huffington Post.
„Nu este greu de observat cum multinationalele de astazi s-ar putea transforma in monopolurile prezentate in carte. Scandalurile recente privind evaziunea fiscala de care sunt suspectati unii giganti precum Starbucks, Google sau Apple sugereaza ca rolul principal al guvernului modern este acela de a reprezenta marile afaceri, iar micii investitori sunt dati la o parte”, se arata in articolul citat.
Jurnalistul britanic scrie ca ideea poate fi observata intr-o economie ca Romania, unde companii precum Coca-Cola, McDonalds, Microsoft, VW, Nestle, Danone si South African Breweries (SAB) au indepartat producatorii locali.
60% din apa imbuteliata si bauturile racoritoare din Romania sunt vandute de Coca-Cola, piata berii este dominata de SAB si alte multinationale, iar 80% din produsele alimentare sunt importate, in timp ce Microsoft domina piata de software, scrie sursa citata.
Normele impuse de UE contribuie la sprijinul companiilor mari, iar milioane de tarani romani nu mai au voie sa vanda laptele produs, chiar daca acesta este superior.
Huffington Post mai scrie ca Romania detine titlul de prima distopie a lumii din cauza proiectului de minerit pe baza de cianuri de la Rosia Montana.
Rosia Montana Gold Corporation, un fond de investitii off-shore, a promis romanilor locuri de munca, miliarde de dolari colectati din impozite si „protectia mediului”.
Wolfe-Murray scrie insa ca realitatea este ca 3 sate vor fi distruse, alaturi de 4 munti. In plus, va fi construit un rezervor masiv de 214 milioane de tone de deseuri de cianura, in cel mai mare proiect de acest fel care s-a incercat vreodata in Europa.
Raurile si apele subterane din regiune, inclusiv Dunarea, ar putea fi otravite si doar aproximativ 200 de locuri de munca vor fi create, sustine autorul.
Impozitul pe venit de la profitul de 20 milioane este necunoscut, deoarece contractul companiei cu guvernul roman este secret de stat, iar legile fiscale din Romania sunt pline de lacune, scrie Wolfe-Murray.
Cel mai extraordinar lucru despre proiectul Rosia Montana este ca o asociatie a localnicilor a reusit sa-l blocheze in ultimii cincisprezece ani, potrivit sursei citate.
Britanicul scrie ca guvernul roman incearca sa saboteze scepticii prin rescrierea Legii minelor, permitand astfel companiilor cu licente de exploatare sa confiste orice teren le place, afirma autorul.
Este vorba despre un test pentru industria miniera internationala: modelul de afaceri al acestora depinde de faptul ca tari sarace si slab guvernate, ca Romania, li se supun vointei lor si le permit accesul liber la resursele lor minerale, sustine Wolfe-Murray.