Romanii incep sa cumpere si masini “prietenoase cu mediul”

In primul semestru din acest an, in Romania au fost vindute doar 205 autovehicule “prietenoase cu mediul”, dintre care 16 sint suta la suta electrice, in crestere cu 76,72% fata de intervalul ianuarie – iunie din anul anterior.

Conform datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), vinzarile de masini ecologice raportate in primele sase luni ale anului in curs reprezinta echivalentul a 0,4% din totalul autovehiculelor noi comercializate in aceeasi perioada din 2014. Totodata, numai la nivelul lunii iunie 2015 au fost inregistrate 54 de unitati, respectiv 0,5% din totalul raportat fata de luna mai din acelasi an. Potrivit APIA, in ceea ce priveste autoturismele hibride sau electrice, intre 1 ianuarie si 30 iunie 2015, au fost vindute 205 unitati, din care 16 electrice 100%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cind au fost cumparate 116 unitati, dintre care doua electrice.

In functie de tipul de combustibil, autoturismele diesel au continuat sa domine piata, cu o pondere care, la sase luni, ajunge la 54,9%, totusi in continua scadere ca si pondere, de la inceputul anului in curs. Opt marci, respectiv opt modele auto aveau o pondere a vinzarilor cu motorizari diesel peste aceasta medie (54,9%), virfurile fiind BMW la marci (93,8%) si Volkswagen Pasat la modele (97%).
Cele mai recente date ale Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor releva faptul ca romanii au achizitionat, in decurs de aproximativ doua luni de la demararea editiei din acest an a Programului “Rabla”, 71 de autovehicule nepoluante, cu emisii de CO2 mai mici de 100g/km, tehnologii hibride conventionale, precum si tehnologii avansate de tip plug-in. Pentru achizitionarea celor 371 de autovehicule au fost utilizate 422 de ecobonusuri. La capitolul achizitii de autovehicule “verzi”, Romania se situeaza in urma unor state ca Norvegia, Franta, Olanda, Marea Britanie si Germania.

Reamintim ca, prima priza pentru masini electrice din Cluj-Napoca (foto) a fost montata la Liberty Technology Park (pe fosta platforma a fabricii de mobila Libertatea), in cadrul unui proiect realizat in parteneriat cu Siemens Romania. Priza poate fi folosita de rezidentii parcului si nu numai, fiind semnalizata si din strada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *