Majoritatea romanilor sunt preocupati de calitatea alimentelor vandute in tara si au o parere proasta despre produsele modificate genetic sau care contin aditivi alimentari, numarul celor care apreciaza astfel de alimente fiind de maxim 10% din totalul consumatorilor.
Concluzia rezulta dintr-un sondaj national realizat in luna noiembrie de Gallup Organization Romania pentru Agentia de Strategii Guvernamentale, pe un esantion de 1153 persoane de peste 17 ani, considerat reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei, cu o eroare de +/-2,9% la un nivel de incredere de 95%. Raspunsurile primite indica faptul ca majoritatea populatiei, reprezentand 66% dintre persoanele intervievate, este preocupata de calitatea alimentelor vandute in tara, in timp ce o treime dintre acestea nu sunt foarte preocupate de nivelul calitativ al produselor comercializate. Aproape toti consumatorii au auzit ca exista alimente care includ substante numite generic E-uri – aditivi alimentari – sau ca sunt comercializate produse modificate genetic, iar 86-88% au o parere destul de proasta sau foarte proasta despre aceste alimente. Doar 6% dintre repondenti au o parere buna fata de alimente modificate genetic, in timp ce numarul persoanelor care apreciaza aditivii alimentari nu depaseste 10% din totalul intervievatilor. Aditivii alimentari reprezinta substante chimice adaugate in diverse produse alimentare pentru a le imbunatati aspectul, gustul sau a le prelungi termenul de valabilitate.
Sursa: Ziua