Rosii gigant, dupa o reteta total ecologica

Solariile din comuna mehedinteana Patulele au dat roade nesperate. Legumicultorii au avut parte de o recolta foarte bogata in acest an, cu rosii care depasesc un kilogram bucata.

Secretul il constituie tratamentul ecologic, bazat pe ingrasaminte naturale si seminte proprii. Rosiile gigant din Patulele sunt acum celebre si in Timisoara sau Oradea.

Din cei aproximativ 5.000 de localnici ai comunei, peste jumatate din ei au solarii in care cultiva legume, in mod special rosii. Ei folosesc ingrasaminte naturale, adica gunoi de grajd sau gainat de porumbel. Unii dintre sateni au cules primul rod la inceputul lui mai.

Greutatea legumelor culese anul acesta a depasit insa orice asteptare. O singura rosie cantarea peste un kilogram!

Satenii din Patulele spun ca rosiile lor nu sunt doar mari si carnoase, ci au si gust, ceea ce nu se intampla cu legumele comercializate in supermarketuri.

Legumicultorii din judetul Mehedinti spun ca recolta bogata presupune o munca permanenta, de dimineata pana seara in solar

Legumicultorii din comuna Patulele, Mehedinti, au avut parte de o recolta foarte bogata in acest an, cu rosii care depasesc un kilogram bucata. Ei au folosit doar ingrasamant natural

Solariile din comuna mehedinteana au dat roade nesperate. Secretul il constituie tratamentul ecologic, bazat pe ingrasaminte naturale si seminte proprii.

Truda taranilor legumicultori din comuna Patulele a dat roade nesperat de bune in acest an. Este vorba de rosii care depasesc greutatea de un kilogram fiecare, crescute cu migala in solarii.

Roadele bogate din localitate sunt cunoscute nu numai in zona, piata produselor crescute dupa reteta exclusiv ecologica ajungand la Orsova, Herculane, Timisoara si chiar Oradea.

Potrivit primarului comunei, din cei peste cinci mii de localnici, mai bine de jumatate au solarii in care cultiva legume, in special rosii. ,,Ne mandrim cu oameni gospodari care muncesc de dimineata pana seara. In acest an, ca niciodata, parca, rosiile sunt foarte mari, unele depasind 1,2 kilograme in greutate.

Secretul nu o sa vi-l spuna nimeni cu exactitate. Fiecare legumicultor are o smecherie a lui, un siretlic. Si chiar daca o sa aveti impresia ca v-a spus tot, el pastreaza cheia succesului pentru el ca asa se face!”, ne-a spus zambind primarul Ion Ticu.

Ingrasaminte 100% naturale

Mircea Voicu are 87 de ani, nu a fost angajat niciodata si gradinaritul este activitatea sa principala de cand se stie. Facuta cu pasiune si dedicare, aceasta activitate s-a dovedit a fi o sursa de venit mai mult decat profitabila.

Astfel, Mircea Voicu se mandreste cu ,,o casa de se invarte dupa soare, doua masini Dacia si un Aro, toate de pe vremea lui Ceausescu”. Dupa cum marturiseste, banii i-a facut cu munca, truda si pasiune, din gradinarit, ,,cu rosiile din solar si cu alte legume cultivate din vreme in fiecare an”.

De pilda, rosiile din acest an, care l-au uimit si pe el, le-a plantat inca din 4 ianuarie, iar primele roade le-a cules la inceputul lui mai. Batranul ne-a povestit ca niciodata n-a avut rosii asa de mari. Si vecinii sai ori alti legumicultori au avut parte de recolte asemanatoare in acest an, insa el crede ca are rosiile cele mai mari si cele mai multe.

Secretul ar fi ca nu a folosit decat ingrasaminte naturale, descoperite numai de el. „Pe langa gunoiul de grajd folosit de toata lumea, eu am facut rost de gainat de porumbel”, povesteste Mircea Voicu.

Din cei cinci mii de localnici ai comunei Patulele, mai mult de jumatate au solarii in care cultiva legume, in special rosii. Satenii folosesc ca ingrasamant gunoiul de grajd
Soiuri de seminte din gospodarie

Batranul ne-a mai spus ca semintele de rosii sunt din soiuri amestecate provenite din anii trecuti. „N-am cumparat semintele, toate sunt ale mele. Un alt secret este ca am lasat vrejul sa creasca si nu am rupt nici varfurile, nici frunzele! Si uite ca mi-a mers bine.

Am avut pana acum in jur de 300 de kilograme de rosii numai peste un kilogram bucata. De productia totala nici nu mai vorbesc, e peste asteptari”, ne-a mai spus Mircea Voicu, aratandu-ne mandru solarul si cateva rosii-„gigant”.

Rosiile romanesti de tara

Piata autohtona este invadata de „rosii romanesti”.
Dar nu toate aceste produse provin din soiuri romanesti, chiar daca sunt cultivate la noi.
Rosiile se cumpara dimineata, pentru a fi siguri ca sunt proaspete.
Pietele sunt locurile ideale pentru achizitionarea legumelor si fructelor, nu supermarketurile.
Testul aromei este necesar.
O rosie buna este gustoasa si zemoasa la taiere.
Culoarea trebuie sa fie un rosu potolit, nu aprins.
Coaja nu trebuie sa fie tare.
Daca este fibroasa si are cotorul tare si verde, rosia are o hiba.

,,Sunt in solar dinainte de rasaritul soarelui”

O alta localnica – Olimpia Danescu – ne-a marturisit ca si ea a fost surprinsa de recolta din acest an, cu rosii-gigant de peste un kilogram.

Totul, insa, cu un pret, spune femeia, care marturiseste ca efortul depus de ea pentru a avea o asemenea recolta presupune o munca permanenta, de dimineata pana seara.

,,Ma trezesc la 5 dimineata, pun apa sa ud solarul si mai ies de acolo tocmai seara. Fac doar pauza de masa. Eu nu am un secret anume. Tot ce pot sa va spun este ca sunt mari, gustoase si carnoase. Patulenii nostri sunt renumiti pentru rosii si zarzavaturi. Marfa noastra ajunge in pietele de la Orsova, Herculane, Timisoara si chiar Oradea”, spune Olimpia Danescu.

De asemenea, femeia se declara multumita de activitatea pe care o practica. ,,Poti trai decent si din legumicultura, dar numai daca te tii de treaba”, ne-a marturisit Olimpia Danescu.

Alta localnica, Constanta Osiac, a tinut mortis sa puna pe cantar cateva rosii, la magazinul din centrul comunei.
,,Vedeti ca unele depasesc si un kilogram bucata? Dintr-o rosie din asta carnoasa si buna mananca trei oameni si se satura. Nu luam nici doi lei pe kilogram la piata, le vindem aproape de pomana”, spune femeia.

Unul din localnici a cules 300 de kilograme de rosii care depaseau un kilogram fiecare

Tomatele tratate chimic nu au gust

Dintre elementele de tehnologie care influenteaza negativ insusirile gustative ale tomatelor, amintim tratamentele fitosanitare, stimularea chimica a fructificarii, fertilizarile excesive, utilizarea unor substraturi inerte ca medii de cultura.

„Toate aceste secvente tehnologice au fost limitate in Romania, din ratiuni financiare si de protectie a consumatorilor. Aceasta masura e benefica pentru consumator”, spun specialistii.

Institutul de Cercetari Glasshouse Crops, din Littlehampton, Sussex, a descoperit in urma cu mai bine de zece ani ca un anumit grup de substante chimice pot grabi coacerea rosiilor.

Specialistii spun ca aceste substante, injectate in cantitati mici in rosia necoapta, grabesc procesul biologic de fosforilare, iar tomata se inroseste mai repede.

Patulenii nostri sunt renumiti pentru rosii si zarzavaturi. Marfa noastra ajunge in pietele de la Orsova, Herculane, Timisoara si chiar Oradea. Poti trai decent si din legumicultura, dar numai daca te tii de treaba.
Olimpia Danescu, localnica din comuna Patulele

Ne mandrim cu oameni gospodari care muncesc de dimineata pana seara. In acest an, ca niciodata, parca, rosiile sunt foarte mari, unele depasind 1,2 kilograme in greutate. Secretul nu o sa vi-l spuna nimeni.
Ion Ticu, primarul comunei Patulele

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *