Rovana Plumb a avut intalniri de lucru la Bruxelles cu comisarii europeni pentru Mediu si Schimbari Climatice
Rovana Plumb, Ministrul Mediului si Padurilor, a avut joi, 10 mai 2012, doua intalniri de lucru la Bruxelles, cu Janez Potocnik, comisarul european pentru protectia mediului si Connie Hedegaard, comisarul european pentru schimbari climatice, principalele teme de discutie fiind solutionarea rapida a procedurilor de infringement, exploatarea gazelor de sist, tranzactionarea unitatilor de emisie de dioxid de carbon aflate la dispozitia Romaniei si legislatia privind schimbarile climatice.
In cadrul intalnirii cu comisarul Potocnik, ministrul roman a subliniat atentia pe care o acorda cazurilor de infringement si a confirmat angajamentul de continuare a dialogului cu Comisia Europeana pentru solutionarea cat mai rapida a problemelor existente.
Rovana Plumb a anuntat intentia de a fundamenta deciziile viitoare ale Guvernului roman in privinta exploatarii gazelor de sist si pe baza rezultatelor studiilor pe care Comisia Europeana le are in lucru in acest moment, ambele parti subliniind ca aceasta tema este una relativ noua, care necesita o evaluare corecta si aprofundata inainte de trecerea la alte etape.
De asemenea, oficialii au abordat si tema utilizarii eficiente a resurselor, subliniind in acelasi timp importanta politicii de mediu, al carei impact orizontal se regaseste in majoritatea celorlalte politici publice, precum si necesitatea consolidarii increderii populatiei in deciziile adoptate de autoritatile publice in domeniul protectiei mediului.
In intalnirea cu comisarul Connie Hedegaard, ministrul roman a subliniat deschiderea autoritatilor romane pentru stabilirea unei pozitii a Uniunii Europene privind reportarea si utilizarea AAU-urilor, care sa ia in considerare situatia Romaniei in acest domeniu.
Ministrul Mediului si Padurilor a subliniat, de asemenea, atentia pe care o acorda finalizarii pregatirii masurilor de implementare a pachetului legislativ energie / schimbari climatice, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2013.
Cele doua parti au insistat asupra necesitatii implicarii autoritatilor locale si sectorului privat in adoptarea deciziilor privind schimbarile climatice, asupra eforturilor care trebuie facute pentru informarea companiilor asupra avantajelor trecerii la o economie verde, si, in mod special, asupra importantei constientizarii populatiei cu privire la aceasta tema.
Comisarul Hedegaard a apreciat angajamentul Guvernului roman si a asigurat partea romana ca este deschisa unui dialog constant si constructiv.
Informatii suplimentare:
AAU sunt Unitati ale Cantitatii Atribuite prin Protocolul de la Kyoto la Conventia-cadru a Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice, in cadrul stabilit de art. 17 al acestui protocol si de deciziile subsecvente adoptate de conferinta partilor. Surplusul de AAU reprezinta disponibilul pentru comercializare, rezultat al diferentei dintre cantitatea atribuita si rezerva perioadei de angajament.