Rovana Plumb: Romania este angajata, alaturi de UE, in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera

0
338
Rovana Plumb: România este angajată, alături de UE, în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
Rovana Plumb: Romania este angajata, alaturi de UE, in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera
Rovana Plumb: Romania este angajata, alaturi de UE, in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera

Corespondentul AGERPRES, Florin Stefan, transmite: Uniunea Europeana, si implicit Romania, este angajata in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, a declarat marti, la Bruxelles, ministrul roman al mediului, Rovana Plumb, mentionand ca blocul comunitar va avea un mandat echilibrat la Conferinta Partilor la Conventia Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarilor Climatice de la Varsovia.

Rovana Plumb a avut o intrevedere cu comisarul european pentru combaterea schimbarilor climatice, Connie Hedeggard, cu care a discutat despre temele de pe agenda Consiliului de Mediu al UE din 14 octombrie. Dupa cum a declarat ministrul, inaltul oficial european va efectua o vizita in Romania la 30 octombrie.

‘Ca de obicei inainte de Consiliul de Mediu pregatim temele care sunt pe ordinea de zi, iar in ceea ce priveste domeniul schimbarilor climatice cel mai important subiect este pregatirea Conferintei Partilor de la Varsovia, care se va desfasura anul acesta in noiembrie. In acest sens, dorim sa avem o pozitie constructiva, o pozitie pozitiva, in asa fel incat sa putem avea, ca UE, un mandat echilibrat, dar care, in acelasi timp, sa tina cont si de pozitiile celorlalte state terte. In acest sens am discutat cu doamna comisar si speram ca in Consiliul de Mediu din 14 octombrie sa avem o pozitie la nivelul UE care sa fie constructiva in pregatirea acestei conferinte’, a declarat Rovana Plumb in cadrul unui briefing de presa.

Ea a subliniat ca ‘UE, si implicit Romania, este angajata sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera’ precizand ca pe ordinea de zi a reuniunii ministrilor de mediu se afla si alte dosare care au impact in ceea ce priveste reducerea per total a emisiilor. ‘Ma refer aici la gazele fluorinate, care este un dosar aflat in trialog in momentul de fata la nivelul institutiilor UE si fata de care, desi exista anumite probleme sensibile, Romania doreste sa aiba o pozitie constructiva si sa nu blocheze discutiile in trialog astfel incat sa avem un dosar la prima lectura finalizat’, a precizat ministrul mediului.

In ceea ce priveste strategia Romaniei privind schimbarile climatice, Rovana Plumb a precizat ca ‘exista doua paliere’ pe care se discuta.

‘Desigur ca suntem in coordonare directa cu Comisia Europeana in ceea ce priveste strategia privind schimbarile climatice. Romania lucreaza in momentul de fata cu Banca Mondiala, care asigura asistenta tehnica pentru finalizarea strategiei privind schimbarile climatice, iar in ceea ce priveste strategia privind adaptarea la schimbarile climatice, ea este finalizata’, a mai precizat ea.AGERPRES/(editor: Cristina Mac)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.