Rusia pledeaza pentru reduceri multilaterale ale arsenalelor nucleare din lume

Rusia pledeaza pentru reduceri multilaterale ale arsenalelor nucleare din lume
Rusia pledeaza pentru reduceri multilaterale ale arsenalelor nucleare din lume

Rusia nu este dispusa sa negocieze noi reduceri bilaterale nucleare cu Statele Unite ale Americii decat dupa ce si alte puteri nucleare se vor alatura procesului, a afirmat luni ministrul adjunct rus de externe Serghei Riabkov.

‘Nu putem negocia la nesfarsit cu Statele Unite ale Americii reducerea si limitarea armelor nucleare, in timp ce alte tari isi consolideaza capacitatile nucleare si balistice’, a declarat luni Riabkov pentru postul de radio Vocea Rusiei, preluat de agentia de presa RIA Novosti. ‘A face din dezarmarea nucleara un proces multilateral devine o prioritate’, a explicat el.

Riabkov a adagat ca Federatia Rusa nu a exclus niciodata o discutie legata de o dezarmare nucleara totala – ‘nuclear zero’ -, dar acesta nu ar trebui sa fie scopul absolut, ‘in caz contrar riscand sa ne subminam insasi structura securitatii noastre nationale’.

Noul Tratat pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice (START), semnat de Rusia si SUA in 2010, limiteaza numarul de focoase nucleare desfasurate de fiecare parte la 1.550 si numarul de vectori – inclusiv rachete balistice intercontinentale, rachete balistice lansate de submarine si bombardiere cu capacitate nucleara – la 700.

Potrivit unui raport publicat de Stockholm International Peace Research Institute /SIPRI/ in 2011, cele opt puteri nucleare recunoscute – Rusia, SUA, Marea Britanie, Franta, China, India, Pakistan si Israel – detin peste 20.500 de arme nucleare.

Pe de alta parte, India, Pakistan si Israel nu au semnat Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare /NTP/, al carui obiectiv este sa previna raspandirea armelor nucleare si sa obtina o dezarmare nucleara completa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *