Rusia-Ucraina: O lupta acerba pentru gazoducte

Rusia-Ucraina: O lupt? acerb? pentru gazoducte
Rusia-Ucraina: O lupta acerba pentru gazoducte
Rusia-Ucraina: O lupta acerba pentru gazoducte

Ucraina este un adevarat “narcoman energetic”, lucru recunoscut chiar de puterea de la Kiev. De acest lucru se face vinovata industria grea invechita, care “inghite” o cantitate imensa de energie electrica. Iar narcomanul, dupa cum se stie, nu poate supravietui nicio zi fara traficantul sau de droguri.

De acest lucru nu a ezitat sa profite Rusia, care, potrivit publicatiei mentionate, si-a asumat acest rol (de traficant de droguri – n.red.). La ora actuala, Rusia, tara cu imense zacaminte de gaz, este cel mai important furnizor al acestui fel combustibil catre Ucraina. In pofida numeroaselor dispute privind pretul gazului, dispute care au escaladat nu o data in “razboaie gazifere”, in timpul carora se ajungea chiar la deconectari saptaminale de gaz in toiul iernii, Ucraina continua sa plateasca unul dintre cele mai ridicate preturi la gaz din intreaga Europa. Ucraina are rani singerinde din punct de vedere economic, lucru de care Rusia profita din plin, este de parere publicatia germana.

Astfel, relativ recent Rusia a reusit sa “treaca” acordul privind inchirierea pina in 2047, in Crimeea, a bazei pentru flota sa din Marea Neagra, in schimbul oferirii de reduceri de preturi la gaz. Acum, Moscova va incerca in acelasi mod sa obtina aderarea Ucrainei la Uniunea Vamala, din care mai fac parte Belarus si Kazahstan, uniune in care Rusia este, desigur, vioara intii. Toate acestea vor ingropa visurile Ucrainei privind o apropiere de Europa si vor transforma din nou aceasta tara intr-un satelit al Moscovei.

Tocmai de aceea, dorind sa se elibereze din “imbratisarea rusa”, regimul ucrainean, condus de “autoritarul presedintele Ianukovici, care concureaza cu Putin in ceea ce priveste reprimarea opozantilor si care nu doreste sa fie vasalul lui”, a trecut in contraatac.

Deja de citeva luni diplomatii ucraineni incearca sa dea peste cap planurile hegemonice ale Moscovei si au inceput sa atace “jucaria preferata” a lui Vladimir Putin – proiectul de gazoduct South Stream, a carui realizare este in stare sa lase Kievul fara ultimul atu in lupta pentru independenta sa. Acest atu este tranzitul, datorita caruia cea mai mare parte a gazului rus ia in prezent calea Europei via Ucraina.

De aceea, nu este deloc intimplator ca multi considera ca sistarea constructiei South Strean constituie o garantie pentru existenta statalitatii ucrainene. Partea ucraineana incearca sa stopeze constructia South Stream blocind, la Comisia Europeana, conferirea unui statut special pentru acest gazoduct, care nu prea corespunde actualei legislatii a UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *