RWEA: Romania trebuie sa notifice Comisiei Europene orice modificare a legii energiei regenerabile

Presedintele BEI a sfatuit joi Europa sa isi majoreze angajamentul fata de energiile regenerabile
RWEA: Romania trebuie sa notifice Comisiei Europene orice modificare a legii energiei regenerabile
RWEA: Romania trebuie sa notifice Comisiei Europene orice modificare a legii energiei regenerabile

Orice modificare a legii privind schema de sustinere a energiei regenerabile trebuie notificata la Comisia Europeana inainte de aplicarea ei, atrage atentia, joi, Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA), intr-un comunicat.

‘Avand in vedere orientarile comunitare, tarile care au notificat anterior o schema de sustinere trebuie sa notifice Comisiei Europene spre analiza orice fel de modificare a acesteia anterior punerii sale in aplicare. Decizia Comisiei Europene din anul 2011 privind aprobarea schemei de sustinere a energiei regenerabile are caracterul unui acord cu statul roman, stat membru al Uniunii Europene, iar modificarea sa trebuie convenita in prealabil de ambele parti’, sustin reprezentantii industriei eoliene.

Potrivit acestora, uzantele procedurale de comunicare cu Comisia Europeana sunt: procedura pre-notificarii intentiilor de modificare a legii de catre autoritatile romane, urmata de notificarea oficiala in cazul in care CE considera necesara procedura notificarii oficiale, iar apoi aprobarea forului european prin emiterea unei decizii ce devine obligatorie pentru statul membru.

La sfarsitul acestei proceduri, Romania poate schimba intelegerea initiala, respectiv legea energiei regenerabile, mai spun oficialii RWEA.

‘Pana acum, avem doar o pre-notificare (trimisa Comisiei la doua luni dupa ce OUG 57/2013 a fost deja publicata, ceea ce nu se incadreaza in procedura normala de pre-notificare). Nu exista o notificare trimisa CE si nici macar un acord prealabil al Comisiei pe modificarile aduse de OUG 57/2013 legii energiei regenerabile’, se arata in comunicatul RWEA.

‘Faptul ca d-nul Ponta, in calitate de prim-ministru al unui stat de drept, ameninta cu emiterea unei noi ordonante de urgenta in cazul in care Curtea Constitutionala nu emite rapid o decizie conforma cu dorinta Guvernului de a acorda un ajutor de stat marilor consumatori industriali este un lucru grav. La fel de grav este ca sindicatele sunt trimise sa exercite o presiune sociala asupra Curtii Constitutionale, ajungandu-se sa se depaseasca, astfel, rolul la care acestea trebuie sa se limiteze potrivit legii dialogului social, respectiv apararea drepturile membrilor lor, ce decurg din legislatia muncii, contractele colective de munca si contractele individuale de munca, precum si din acordurile privind raporturile de serviciu’, sustine directorul executiv al RWEA, Ionel David.

El a adaugat ca, anul trecut, pretul energiei a scazut cu 25%, in principal datorita faptului ca a crescut productia de energie regenerabila.

‘Acea parte a industriei axata pe eficienta si criterii economice profita de faptul ca pretul energiei in Romania, care insumeaza pret electricitate + certificate verzi + taxa de cogenerare + certificate de emisie, este printre cele mai scazute din Uniunea Europeana, asigurand o competitivitate ridicata din acest punct de vedere economiei in ansamblul sau. Romania a avut in 2013 o scadere a pretului electricitatii cu 25%, in buna masura datorita energiei eoline, ceea ce compenseaza plusul de certificate verzi pe piata’, mai spune seful RWEA.

Industria eoliana a investit pana in prezent 4 miliarde euro in Romania, aminteste el.

Reprezentantii RWEA au solicitat o intrevedere cu primul-ministru Victor Ponta, pentru a gasi solutii acceptabile pentru toata lumea, se mai arata in comunicat.

OUG 57/2013 amana acordarea unui numar de certificate verzi pentru producatorii de energie regenerabila pentru perioada 2017 – 2020.

Parlamentul a votat in decembrie Legea de aprobare a OUG 57/2013, insa presedintele Traian Basescu a retrimis-o in Parlament, pe motiv ca nu este avizata de Comisia Europeana, in conditiile in care contine elemente de ajutor de stat, iar Romania risca, astfel, sa intre in procedura de infringement, ceea ce ar putea duce la plata unor penalitati.

Legislativul a mentinut forma legii, astfel ca Basescu s-a adresat Curtii Constitutionale.

Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri, ca Guvernul va emite o noua ordonanta de urgenta privind cota de acordare a certificatelor verzi in cazul in care presedintele Traian Basescu nu va promulga legea de aprobare a OUG 57/2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *