S-a descoperit un sit nuclear cu radiatii ce depasesc de peste 10 ori limita letala

0
311
Radiatii de trei ori mai mari decat nivelul de alerta
Radiatii de trei ori mai mari decat nivelul de alerta
S-a descoperit un sit nuclear cu radiatii ce depasesc de peste 10 ori limita letala
S-a descoperit un sit nuclear cu radiatii ce depasesc de peste 10 ori limita letala

Muncitorii care incearca sa curete cele mai contaminate situri nucleare din SUA au descoperit o zona atat de radioactiva, incat radiatiile de acolo depasesc de mai bine de zece ori limita letala, a anuntat Departamentul de Energie din SUA acum cateva zile. Descoperirea reprezinta una dintre cele mai grave contaminari din rezervatia nucleara Hanford din statul Washington. Operatiile de curatare vor fi extrem de periculoase si dificile in locul in care, in era Razboiului Rece, se fabrica armament, insa datele oficiale despre armele produse acolo ori nu exista, ori sunt incomplete.

Guvernul federal a creat baza de la Hanford cu titlul de zona ultrasecreta, parte din proiectul Manhattan, in anii „40 si se pare ca aici se producea o parte din plutoniul necesar armelor nucleare. Astazi, zona este abandonata, iar in urma au ramas sute de cladiri radioactive, deseuri, reactoare si moloz.

Muncitorii au gasit sursa contaminarii sub o cladire care a fost folosita intre 1966 si 1996 pentru cercetarea metodelor de tratare a deseurilor radioactive. Au descoperit o crapatura intr-o captuseala din otel aflata sub un canal de scurgere dintr-o incapere protejata odinioara impotriva radiatiilor, unde acum cativa ani se putea cerceta in siguranta. Ei au prelevat mostre de pamant pentru a determina daca a avut loc sau nu o scurgere radioactiva.

In acest fel, au depistat un nivel de radiati ce depasea de o mie de ori limita admisa pentru o expunere de o ora si de 10 ori limita letala. Todd Nelson a declarat ca cele mai mari pericole pot fi contaminarea muncitorilor, o posibila contaminare pe calea aerului si o scurgere pana in apele din sol. Tot el a mai spus ca primele doua nu reprezinta o amenintare imediata, muncitorii fiind protejati de radiatii si situl aflandu-se sub pamant. In plus, nu exista dovezi ca apa subterana sa fi fost contaminata.

Cladirea se afla la circa jumatate de kilometru de raul Columbia, o sursa importanta de apa din zona respectiva. Firma a dat asigurari ca muncitorii isi vor dubla eforturile de prelevare a mostrelor din apa si de intocmire a unui plan pentru demolarea si decontaminarea cladirii respective. Operatia se anunta insa a fi extrem de dificila, chiar daca in contract firma s-a angajat sa finalizeze decontaminarea pana in 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.