Salam ardelenesc cu sase aditivi alimentari nocivi

Desenul de pe eticheta salamului ardelenesc Agra”s ne sugereaza ca acesta ar fi unul traditional. Numai ca, citind lista de ingrediente, ne dam seama ca este un produs modern, obtinut cu ajutorul aditivilor alimentari.
salam ardelenesc cu aditivi

Salamul ardelenesc Agra”s este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu un exces de lipide de origine animala cu efect aterogen, atentioneaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Mai mult, valoarea biologica a produsului analizat este scazuta de prezenta aditivilor alimentari. Polifosfatii E452i si E452ii dezechilibreaza balanta calciu-fosfor, impiedicand fixarea calciului in oase. In timp, in urma unui consum ridicat poate aparea osteoporoza. Monoglutamatul de sodiu induce sindromul bucatariei chinezesti, care se manifesta prin dureri de cap, stari de slabiciune, modificari de ritm cardiac, respiratie dificila. Carminul nu este recomandat persoanelor suferinde de Alzheimer, Parkinson si copiilor cu sindrom de hiperactivitate si deficienta de concentrare ADHD. Salamul analizat contine si o cantitate mare de nitrit si nitrat de sodiu, aditivi alimentari cu un inalt potential cancerigen. Suferinzii de boli cardiace si renale, dar si cei cu hipertensiune trebuie sa tina cont de cantitatea mare de sodiu continuta de produsul analizat. Specialistul ne spune ca doza zilnica recomandata este de 6 g sare pentru o persoana adulta. Avand in vedere compozitia produsului, rezulta ca are si o valoare energetica ridicata de care trebuie sa tina cont persoanele supraponderale, obeze, dar si cei care vor sa isi pastreze o greutate corporala normala.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca salamul ardelenesc Agra”s nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, persoanelor care sufera de maladii cardiovasculare, renale, celor cu astm, cu boli dermatologice, celor cu status proinflamator sistemic, celor cu alergii, celor cu hiperuricemie (guta), cu cancer.

Ingrediente
Carne de vita, carne de porc, slanina, sare, piper, condimente, adaos proteic animal, conservanti nitrit E251 si nitrat de sodiu E250, antioxidant: acid ascorbic, stabilizatori: polifosfati de Na E452i si K E452ii potentiator de gust: glutamat de sodiu E621, colorant alimentar: carmina E120. Membrana artificiala necomestibila, produs fiert si afumat.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *