Salata Saladio se vrea a fi o delicatesa, insa din cauza compozitiei nu reuseste sa fie altceva decat un amestec de grasimi, zaharuri si aditivi, la fel ca produsele din generatia sa.
salata de carne cu aditivi
Saladio, “delicatesa salata de carne”, este un produs foarte dezechilibrat din punct de vedere nutritional. Aceasta are in compozitie o cantitate foarte mare de glucide, atat cu absorbtie lenta (amidon, amidon din porumb), cat si rapida (dextroza, maltodextrina, zahar, sirop de zahar invertit, sirop de glucoza). De asemenea, contine si foarte multe lipide: carne de porc, grasime (nu se precizeaza sursa acesteia), ulei vegetal. Carnea de porc, consumata in cantitati mari, poate duce la aparitia bolilor de ficat, inima, rinichi si creste colesterolul din cauza acizilor grasi trans. De asemenea, vor fi afectati si bolnavii de guta.
Din cauza cantitatii mari de glucide, pancreasul endocrin este cel care are cel mai mult de suferit, fiind nevoit sa secrete o cantitate mai mare de insulina intr-o perioada mai scurta de timp. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia ca salata contine si sare in cantitati importante, ceea ce reprezinta un pericol pentru cei cardiaci si cu boli renale. Oricum, nici o persoana, fie ea si sanatoasa, nu trebuie sa consume mai mult de 6 g de sare zilnic.
Pe langa aceste ingrediente, producatorul a mai adaugat si aditivi alimentari, cu diverse efecte adverse. Colorantul, E120, poate provoca alergii, astm si este interzis in dieta celor cu Alzheimer sau Parkinson. Cei doi agenti de ingrosare, guma xanthan si guma guar, afecteaza sistemul gastrointestinal. E412 poate produce balonari, greata, crampe, astm, alergii, eczeme, iar E415 poate interfera cu absorbtia lipidelor si sarurilor minerale.

RECOMANDARI
Compozitia salatei ii da o valoare energetica foarte ridicata, de care trebuie sa tina cont supraponderalii si obezii, dar si cei care vor sa piarda kilograme. Persoanele cu alergie la mustar, soia, nuci trebuie sa testeze reactia organismului la produs, consumand o cantitate mica. Cei cu intoleranta la lactoza si consumatorii cu celiachie (intoleranta la gluten) vor evita consumul salatei.
In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul nostru nu recomanda produsul copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, renale, hepatice, gastrointestinale, dermatologice, pulmonare, stomatologice, astmaticilor, alergicilor, celor cu status proinflamator sistemic, celor cu sindrom metabolic, celor suferinzi de hiperuricemie (guta), bolnavilor de cancer. Consumatorii care sufera de diabet vor cere sfatul medicului curant si vor tine cont de aportul de glucide.

Ingrediente
Preparat de baza pentru salata de carne 33,5% (carne de porc, grasime, apa potabila, amidon, sare de masa, stabilizator E331 – citrat monosodic, dextroza, maltodextrina, condimente, antioxidant E300 – acid ascorbic, condimente alimentare, colorant E120 – carmin), ulei vegetal, castraveti, apa potabila, otet din alcool, galbenus de ou, zahar, sirop de zahar invertit, amidon de porumb, sirop de glucoza, sare de masa, seminte de mustar, acidifiant (acid citric – E330, acid malic – E296, L (+) acid tartric – 334), condimente (contine telina), agent de ingrosare (E415 – guma xanthan, E412 – guma guar), aroma. Poate contine urme de soia, lapte, nuci si secara.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here