Sarkozy nu s-a inteles cu liderii est-europeni cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera

0
297

Presedintele francez Nicolas Sarkozy si liderii din Europa de Est nu au reusit sa ajunga la un acord cu privire la planul Uniunii Europene pentru reducerea emisiilor de gaze, cu efect de sera.
sarkozy
Sarkozy, a carui tara detine presedintia prin rotatie a Uniunii, spera insa in obtinerea unui acord la summitul de la Bruxelles, din 11 -12 decembrie.

Europa si-a propus sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 20% fata de nivelul anului 1990. Ideea initiala a fost de a obliga marile intreprinderi industriale sa plateasca, incepand din 2013, pentru fiecare tona de dioxid de carbon emisa. Mai multe tari, printre care Polonia, unde peste 90% din electricitate este produsa de termocentrale, se tem ca aceasta masura va avea un impact dur asupra economiei nationale.

La lucrari, tara noastra a fost reprezentata de premierul Calin Popescu Tariceanu, care a declarat ca „discutiile au conturat o posibila solutie agreabila, care se bazeaza pe principiile solidaritatii europene intre tarile cu o economie mai puternica si cele cu o economie mai slaba”.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy este convins un acord va fi obtinut la summitul UE de saptamana viitoare: „Cred ca toate statele prezente aici sunt implicate activ in protectia mediului, si vrem sa ajungem la un compromis. Am vrea sa vedem ca Europa trimite intregii lumi un mesaj de respect in legatura cu obiectivele si calendarul asupra carora am convenit la Consiliul European din martie 2007”.

La summitul pe teme legate de reducerea emisiilor de sera de la Gdansk au participat, pe langa Franta si Polonia, si Romania, Ungaria, Cehia, Slovacia, Estonia, Letonia si Lituania.

Sursa: Antena 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.