Savantii prevad Apocalipsa: mai avem cateva sute de ani

Punctul critic al incalzirii globale, accelerat de activitatea umana, va duce la eliberarea unor cantitati uriase de CO2 si metan. Va fi o intoxicatie globala. Cand vine vorba despre „sfarsitul lumii”, despre disparitia rasei umane, asupra unui singur lucru pare a fi toata lumea de acord. De la savanti la preoti si samani, toti sunt siguri ca se va sfarsi. Cand? Foarte curand, spun oamenii de stiinta care studiaza efectele incalzirii globale actuale, comparandu-le cu evenimentele similare din istoria geologica a Pamantului.apusul lumii

S-a mai intamplat

Termenul „antropocen”, creat in urma cu zece ani de laureatul Nobel Paul Crutzen, desemneaza o noua epoca geologica, „Era oamenilor”. O era in care ciclul geologic al Pamantului este direct si puternic influentat de activitatea umana. Potrivit unui material publicat de revista „New Scientist”, antropocenul ar putea fi cea mai scurta si ultima epoca geologica, la finalul careia specia umana va inceta sa existe.

Disparitia ar putea avea loc foarte rapid, in doar cateva sute de ani, pe masura ce incalzirea globala si consumul exagerat al resurselor se intetesc. Fara suficiente surse de energie pentru a sustine agricultura, si asa puternic afectata de schimbarile climatice, omenirea ar avea probleme.

Societatea asa cum o cunoastem ar intra in colaps, iar, in final, o mana de „norocosi” ar supravietui in conditii nu foarte indepartate de cele din Epoca de piatra. Cat de afectata ar fi planeta noastra de extinctia oamenilor si a altor mii de specii? Foarte putin, cred specialistii.

Terra a mai trecut prin asemenea cataclisme, rasa umana inca nu. Cand vorbim despre „salvarea planetei”, vorbim de fapt despre salvarea noastra, a oamenilor.

Oceanele se infierbanta

Incalzirea globala, fenomen deja demonstrat, ar putea duce la depasirea a doua puncte critice, cu efecte dramatice. Primul ar fi topirea stratului de turba bogat in carbon, prins in permafrost, in scoarta terestra. Pe masura ce planeta se incalzeste, turba se descompune aruncand in atmosfera trilioane de tone de dioxid de carbon, la fel de mult cat ar putea „produce” oamenii prin arderea tuturor combustibililor fosili.

Al doilea varf ar fi eliberarea metanului, gaz cu efect de sera, din sedimentele depuse pe fundul oceanelor din cauza cresterii temperaturii apei. Stratul de dioxid de carbon si de metan din atmosfera ar respinge inapoi inspre Pamant, mare parte din radiatiile solare reflectate de planeta intorcandu-se inapoi. Drept
urmare temperatura Pamantului creste dramatic. Greu de spus care ar fi efectele acestor fenomene, insa cele mai bune indicii le ofera Pamantul insusi, care a mai trecut de cateva ori prin astfel de schimbari climatice.

S-a mai intamplat

Cea mai recenta incalzire globala, cu aproximativ 9 grade Celsius, a avut loc in Paleocen – Eocen, acum 55 de milioane de ani. „Deoarece s-a petrecut relativ recent, sunt o multime de roci care au inregistrat ce s-a intamplat atunci”, spune paleobotanistul Peter Wilf.

Studiind sedimentele din oceane, cercetatorii au descoperit ca maximumul termic din Paleocen coincide cu o uriasa crestere a nivelului de dioxid de carbon din atmosfera. Intre 5 si 9 trilioane de tone de dioxid de carbon au intrat in atmosfera in doar 20.000 de ani, fara sa se identifice deocamdata cauza.

Efectele dure ale incalzirii globale din Paleocen au durat in jur de 150.000 de ani, pana cand aciditatea oceanelor a scazut, iar dioxidul de carbon a putut fi din nou absorbit. Insa abia in 2 milioane de ani s-au refacut stratul de turba si depunerile de metan, lumea revenindu-si la stadiul dinainte de incalzire.

Deosebiri periculoase

Totusi, situatia Pamantului de astazi nu este la fel cu cea din urma cu 55 de milioane de ani. Terra din zilele noastre este mult mai rece, in Paleocen gheata era o raritate. In aceste conditii, incalzirea ar avea efecte mult mai dramatice, mai ales prin aceea ca s-ar produce mult mai rapid.

„Pamantul nu a avut gheata milioane de ani. Actuala era glaciara a inceput acum 35 de milioane de ani, asa ca sar putea sa depasim aceasta faza”, spune si cercetatorul atmosferei Pieter Tans. Nu toata lumea este insa de acord cu faptul ca Pamantul nu face decat sa-si revina la normal, sa repete o situatie anterioara a ciclului.

Potrivit lui James Hansen, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spatiale al NASA, Soarele este acum mult mai stralucitor decat in trecut. Adaugand si acest element la cele de mai sus, ar aparea ceea ce se cheama „sindromul Venus”. Planeta s-ar incalzi atat de mult incat oceanele s-ar evapora, iar Terra ar arata precum vecina sa, planeta Venus, o lume fierbinte si desertica.

Apocalipsa mica

Fenomenele din urma cu 55 de milioane de ani nu au afectat foarte mult biodiversitatea, fosilele aratand schimbari minore ale speciilor, care au migrat de-a lungul Pamantului urmandu-si climatul preferat. Astazi, migratia, cel putin in cazul animalelor, ar fi greu de realizat, activitatea umana fragmentand habitatele.

Speciile arctice si alpine ar avea primele de suferit, habitatul lor fiind primul amenintat. Chiar daca suntem principalii raspunzatori pentru distrugerea a nenumarate habitate si principalul pericol pentru biodiversitate, paleontologul David Jablonski crede ca oamenii nu sunt capabili sa provoace o extinctie in masa de genul celei din Permian, acum 251 de milioane de ani, cand 96% dintre speciile marine si peste 70% dintre cele terestre au disparut.

Lumea postapocaliptica, ramasa in urma incalzirii globale, ar fi o lume a speciilor mici, adaptabile si cu o rata de reproducere foarte rapida. „Va fi o lume a sobolanilor, a buruienilor si a gandacilor”, spune Jablonski. Pana atunci, primele care vor disparea vor fi speciile aflate deja in pericol de disparitie, urmate de mamiferele mari.

Din cauza incalzirii vor disparea savanele, campiile si padurile, si toate speciile care depind de aceste medii vor fi condamnate. In doar cateva generatii, rasa umana ar disparea.

Revenirea Pamantului, fara oameni

Revenirile dupa extinctiile in masa dureaza milioane de ani. Studiul fosilelor sugereaza ca, imediat dupa colaps, ecosistemul intra intr-o stare de soc pentru cateva milioane de ani. Dupa, urmeaza alte 10 milioane de ani de confuzie. Exista doar aceleasi cateva specii de animale si plante, iar evolutia este doar o incercare permanenta de supravietuire.

Lumea nu infloreste imediat, asa cum se credea pana acum. In final, biosfera isi revine la stadiul evolutiv. Nimeni nu poate prevedea cum va arata lumea postapocaliptica. Jocul evolutiei este atat de complicat, incat sansele de reaparitie a speciei umane sunt practic zero. Viitoarea lume va fi una fara oameni.

50 de ani de masuratori ale dioxidului de carbon

Masurarea continua a dioxidului de carbon din atmosfera a inceput in 1957 la Observatorul Mauna Loa din Hawaii si a fost inspirata de alarmele oamenilor de stiinta. Acestia au atras atentia asupra pericolului arderilor de combustibil fata de atmosfera

TREND ECOLOGIST
Sexul e bun. Nu si copiii rezultati

Miscarea Voluntara pentru Extinctia Rasei Umane (MVERU) este o miscare care lupta pentru – nu e nicio greseala de redactare – disparitia rasei umane de pe Pamant.

Motivatia sustinatorilor acesteia este simpla. Rasa umana este responsabila pentru extinctia a numeroase specii de-a lungul vremii, si prin dezvoltarea sa exploziva si consumul de resurse necesar pune in pericol toate formele de viata de pe planeta.

In logica MVERU, singura aternativa „rezonabila” este sa se incetineasca dezvoltarea demografica a omenirii si, pana la urma, oamenii sa dispara prin propria vointa.

Tot ce-si propun sustinatorii acesteia este sa nu mai faca copii. Oprindu- se din reproducere, oamenii vor fi din ce in ce mai putini. Astfel, asaltul asupra resurselor va inceta, iar celelalte specii vor putea inflori din nou.

Potrivit site-ului miscarii, cea mai sigura metoda este sterilizarea, deoarece MVERU considera ca sexul este, totusi, bun. Liderul organizatiei este considerat a fi americanul Les U. Knight, un personaj destul de prezent in mass-media din ultimii ani.

PERICOLE
Top 10 cauze probabile ale disparitiei omenirii

1. INCALZIREA GLOBALA. Emisiile de di o xid de carbon vor provoca un efect de sera asupra climei pamantului, care prin incalzire va pune in pericol intreaga biosfera.
2. HOLOCAUST NUCLEAR. Desi razboiul rece s-a incheiat, puterile nucleare au inca stocuri uriase de arme nucleare, suficiente pentru a distruge intreaga planeta.
3. PANDEMIE. Ce-ar fi daca SIDA s-ar raspandi la fel de rapid ca banala raceala? O pandemie nu e niciodata exclusa.
4. NANOTEHNOLOGIE. Organismele mi croscopice robotice, create cu intentia de a consuma deseurile sau toxinele pot fi usor folosite in scopuri teroriste.
5. INTELIGENTA ARTIFICIALA. Urmariti seria de block-bustere „Terminator” si veti intelege.
6. IMPACT CU UN ASTEROID. Sau cu o cometa ori cu un alt corp ceresc de mari dimensiuni. Se crede ca dinozaurii au disparut in urma unui astfel de eveniment.
7. INVAZIA EXTRATERESTRA. Contactul cu o specie extraterestra, mult mai dezvoltata, ar duce la extinctia speciei mai primitive. Adica, noi.
8. INTERVENTIE DIVINA. Toate religiile prevad sfarsitul lumii. Urmatorul dead- line – spunea Nostradamus – este 2012.
9. VULCANUL URIAS. O alta teorie spune ca dinozaurii au disparut din cauza erup tiei unui megavulcan. Norul de ce nu sa a acoperit cerul, provocand brusc o era glaciara.
10. COLAPSUL ECOSISTEMELOR. Inter ventia umana ar putea distruge anumite ecosisteme, iar apoi restul s-ar prabusi in urma unui efect de domino. De exemplu, jungla amazoniana.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *