Scandal in Marea Britanie din cauza bebelusilor „modificati genetic”

Beneficiile nasterii naturale pentru copil si mama
Scandal in Marea Britanie din cauza bebelusilor „modificati genetic”
Scandal in Marea Britanie din cauza bebelusilor „modificati genetic”

Guvernul britanic a fost acuzat de inducere in eroare a publicului in ceea ce priveste introducerea unei noi tehnici de fertilizare in vitro, procedura despre care unii experti sustin ca va duce la nasterea de copii „modificati genetic”.

Oamenii de stiinta din Marea Britanie, inclusiv Lordul Winston, un pionier al tratamentelor de fertilitate, au criticat Departamentul de Sanatate pentru incercarea de a minimiza rolul unui proces care, pentru prima data, va permite modificarea ADN-ului generatiilor viitoare, potrivit The Independent.

Ei sustin ca Guvernul a redefinit termenul de „modificare genetica” (GM), excluzand o procedura controversata, care va duce la conceperea unor copii care vor mosteni material genetic de la trei persoane.

Decizia, cuprinsa intr-un document al Departamentului de Sanatate publicat vara aceasta, va permite donarea mitocondriala – un proces care are ca scop evitarea transmiterii anumitor boli mostenite prin utilizarea de mitocondrii sanatoase (structuri microscopice din celule), luate de la o donatoare de ovule sau de la un embrion. Cei care se opun acestei tehnici cred ca utilizarea de mitocondrii de la donatori sanatosi va duce la crearea de “embrioni cu trei parinti “, ceea ce va duce la aparitia unor „copii modificati genetic”.

Guvernul admite ca a decis sa adopte „o definitie de lucru [a modificarii genetice]”, dar oamenii de stiinta cred ca redefinirea termenului de modificare genetica este incorecta. De asemenea, ei avertizeaza ca ar putea submina increderea publicului in experti medicali. „Guvernul pare sa fi ajuns la o decizie corecta, dar folosind o justificare bizara. Desigur, transferul mitocondrial este o modificare genetica si aceasta modificare se transmite din generatie in generatie. Este total gresit sa o compari cu o transfuzie de sange sau cu un transplant „, a spus Lordul Winston pentru The Independent.

Ted Morrow, un biolog de la Universitatea din Sussex, a criticat si el noua definitie a modificarii genetice, care exclude in mod specific modificari ale genelor mitocondriale umane. “Autoritatile forteaza ideea ca ADN-ul mitocondrial nu face decat sa regenereze mitocondriile, care nu sunt altceva decat structuri celulare, iar genele mitocondriale nu codifica trasaturi relevante pentru identitatea personala”, a adaugat biologul.

Mitocondriile sunt organite celulare – mici structuri ale celulelor – fiind cunoscute si ca “ uzinele energetice ale celulei”, deoarece contin enzime oxido-reducatoare necesare respiratiei.

Mitocondriile au material genetic propriu – ADN-ul mitocondrial – care contine informatia genetica necesara pentru sinteza enzimelor respiratorii.

Unu din 6.500 de copii nascuti in fiecare an are afectiuni mitocondriale severe, care conduc la slabiciune musculara, orbire, insuficienta cardiaca sau chiar la deces. Mitocondriile sunt transmise copilului de catre mama, iar folosirea unui ovul de la o donatoare ar asigura „sanatatea mitocondriala“ a copilului.

Guvernul britanic este sub presiune pentru a permite donarea de mitocondriale, ca parte a tratamentului FIV pentru a oferi femeilor afectate posibilitatea de a avea copii biologici, feriti de bolile mitocondriale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *