Schimbare climatica: insula disputata de India si Bangladesh a fost acoperita de ape

Timp de aproape 30 de ani, India si Bangladesh au fost in conflict pentru controlul asupra unei mici insule in Golful Bengal. Acum insa nivelul marii a rezolvat disputa pentru aceste state: insula a disparut.insula sub ape

New Moore din Sunderbans a fost complet acoperita de ape, arata oceanograful Sugata Hazra, profssor la Universitatea Jadavpur din Kolkata. Acesta arata ca disparitia sa a fost confirmata de imaginile de satelit si patrulele marine.

“Ceea ce aceste doua state nu au putut rezolva cu ani de discutii a fost rezolvat de incalzirea globala,” arata Hazra.

Cercetatorii oceanografi au rematca o crestere alarmanta a ratei cu care nivelul marii a crescut in ultimul deceniu in Golful Bengal. Pana in 2000, nivelul marii crestea cu circa 3 mm pe an, dar in ultimul deceniu s-a ajuns la 5 mm anual.

O alta insula din apropiere, Lohachara, a fost acoperita de ape in 1996, obligand locuitorii sa se mute pe continent, in timp ce jumatate din insula Ghoramara este sub ape, arata profesorul.

Cel putin alte 10 insule din regiune sunt in pericol, de asemenea.

Bangladesh, stat de 150 milioane locuitori pe un teren de delta de mica altitudine, este una din tarile cele mai afectat de incalzirea globala. Oficialii estimeaza ca 18 procente din zona de coasta a Bangladeshului va fi sub ape si 20 de milioan de persoane vor fi relocate daca marea creste cu un metru pana in 2050, asa cum este estimat.

India si Bangladesh ambele pretind proprietatea asupra New Moore, care are circa 3 km lungime si 2 latime. Pe aceasta nu se aflau locuinte permanente, dar India a trimis soldati pe insula in 1981 pentru a ridica steagul national.

Sursa: Antena 3

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente