Schimbarile climatice au fost dezbatute in conferinta organizata de BTL Design la Palatul Parlamentului

Bucuresti, 21 februarie 2008.- Viitorul este mult mai important decat prezentul, iata de ce avem nevoie de masuri de adaptare si de reducere a impactului schimbarilor climatice. Aceasta este concluzia conferintei organizate de BTL Design, Ministerul Mediului si Camera Deputatilor, la Palatul Parlamentului.

Azi la Palatul Parlamentului, a avut loc conferinta „Masuri de adaptare si reducere a impactului schimbarilor climatice”, organizata de BTL Design, impreuna cu Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile si alaturi de Camera Deputatilor.

Acest subiect este foarte sensibil si important, iar atentia opiniei publice, precum si a tuturor factorilor de decizie, trebuie sa fie indreptata spre acest lucru.

Intalnirea a fost moderata de Lucia Ana Varga, secretar de stat la MMDD.

In deschiderea conferintei, Attila Korodi, ministru al Mediului si Dezvoltarii Durabile, a subliniat ca trebuie sa evitam momentele critice. „In domeniul agriculturii, culturile agricole traditionale au fost des compromise in anii trecuti. Trebuie sa evitam acest lucru. Daca vorbim de adaptarea transportului urban la conditiile climatice, lipsa centurilor in jurul oraselor este o problema. Transportul marfurilor pe sosele cauzeaza foarte mult mediului. Se stie ca 75% din noxele din Bucuresti sunt din cauza transportului. In ce priveste resursele de apa, anul trecut guvernul a trebuit sa ia masuri. Daca vorbim de biodiversitate, pierdem specii importante din cauza dezechilibrului ecosistemului.” Dupa ce a trecut in revista toate aceste domenii, ministrul a tras concluzia ca „este nevoie sa discutam din ce in ce mai mult despre adaptarea la schimbarile climatice.”

Relu Fenechiu, presedintele Comisiei pentru Administratie Publica, Amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, a subliniat ca a fost prezent la intalnirea de la Bali, „unde s-a vorbit de atingerea unei tinte la nivel global in emisiile de gaze. Statele participante au cazut de acord sa-si imbunatateasca actiunile de adaptare in ce priveste schimbarile climatice. Acest lucru prevede de asemenea imbunatatirea actiunilor de prevedere a investitiilor pentru masurile de protectie a mediului. Exista acorduri pentru limitarea si reducerea emisiilor in tarile dezvoltate. La nivelul UE exista o viziune foarte clara in ce priveste reducerea emisiilor.” Relu Fenechiu a mai subliniat ca „Trebuie sa privim cu mult discernamant, sa nu facem acte populiste, dar trebuie sa fim constienti ca viitorul este mult mai important decat prezentul. Mai mult decat limitarea constructiilor pe spatii verzi, trebuie prevazute reimpaduriri si generarea unor noi spatii verzi, cu precadere in municipii. In ce priveste energiile regenerabile, aceasta este una din marile provocari la nivel mondial in acest moment. Tranzitia spre o industrie mai putin poluanta va promova inovatia, si va creea fara indoiala si noi locuri de munca.”

Lucia Varga a subliniat ca „abordarea schimbarilor climatice este o necesitate economica si are menirea de a evita distrugerile semnificative ale economiei si activitatilor sociale globale si nationale. Romania a fost afectata in ultimii ani de efectele schimbarilor climatice in special prin inundatiile istorice din anii 2005 si 2006 si seceta prelungita cu temperaturi record din anul 2007. Aceste experiente dureroase au evidentiat nevoia stabilirii unei strategii nationale care sa cuprinda masurile reducerea a emisiilor si de adaptare la nivelul diferitelor sectoare.” Secretarul de stat a subliniat ca s-a creat cadrul legal necesar, „am creeat proiectele si studiile pentru a demara actiuni concrete, si va vom arata astazi lucrurile care s-au facut.”. Lucia Varga a inceput prin a prezenta proiectul de renaturarea luncii Dunarii. „Acolo s-a realizat un studiu foarte important. Deja au fost alocate peste 20 de milioane de euro pentru a demara proiectele de renaturare. In ce priveste amenajarea bazinelor hidrografice, speram sa finalizam in acest an cinci baraje demarate inainte de 1989.”
Secretarul de stat a continuat prin a oferi auditoriului cifre importante: in ce priveste creearea spatiilor verzi urbane, anul trecut au fost alocate 60 milioane RON pentru 102 parcuri, iar anul acesta vor fi inca 60 de milioane. „Acestea sunt fapte concrete. Desigur, suntem constienti ca trebuie sa avem o politica si pe termen lung. De aceea am demarat un studiu amplu pentru a putea continua actiunile.”

Philip Weller, secretar executiv al Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea, a felicitat initiativa acestei intalniri. „Bazinul Dunarii va fi influentat de modificarile climatice. In toate discutiile care au loc la nivelul bazinului hidrografic Dunarea, Romania are foarte multe de spus, joaca un rol foarte important in deciziile care se iau.”
Gabriel Tudor Bohalteanu, vicepresedinte al Eximbank a explicat ca aceasta banca sustine proiectele de mediu. „As vrea sa punctez faptul ca Eximbank, incepand cu vara lui 2005, a inceput un proces de restructurare a tuturor produsele pe care le ofera pietei. Exista garantii pe domenii prioritare, care cuprind si dezvoltarea investitiilor pe protectia mediului.”
In plenara unu, Dr Ion Sandu, director general la Administratia Nationala de Meteorologie a prezentat perspectiva meteorologica a anului 2008, iar Dr Aristita Busuioc, sef sectie climatologie, la ANM, a aratat care sunt scenariile climatice pentru Romania. In continuarea plenarei, s-a discutat si despre conceptul de adaptare la efectele schimbarilor climatice, influenta schimbarilor climatice asupra resurselor de apa, asupra agriculturii, asupra serviciilor cu apa si canalizare.
Philip Weller, Secretar Executiv,Comisia Internationala de Protectie a Fluviului Dunarea, a prezentat activitati destinate promovarii masurilor de adaptare si reducere a efectelor schimbarilor climatice in Bazinul Dunarii, iar Mihaela Popovici, expert tehnic ICPDR, a vorbit despre efectul schimbarilor climatice asupra Dunarii si prioritati pentru Romania.
In partea a doua a zilei, plenara doua a adus in discutie masuri de adaptare la schimbarile climatice si de reducere a emisiilor. Masuri de adaptare pe termen scurt in domeniul gospodaririi apelor au fost prezentate auditoriului de Marius Postelnicescu, director general al Administratiei Nationale Apele Romane. Petru Naianu Bedros, director de strategie la Hidroelectrica, a vorbit despre valorificarea potentialului hidroenergetic ca o contributie semnificativa la dezvoltarea durabila.

Plenara a cuprins si o trecere in revista a masurilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, subiecte ca strategia de dezvoltare a sectorului de imbunatatiri funciare in contextul schimbarilor climatice, masuri de adaptare ale agriculturii romanesti la noile conditii climatice, lansarea codului de atitudini pentru fermieri, elaborat in cadrul proiectului ACCRETe”, programele de reimpadurire, factor esential in combaterea efectelor schimbarilor climatice, actiuni pentru reducerea emisiilor din industria energetica.

„Succesul conferintei dovedeste interesul pe care autoritatile si publicul il dovedesc pentru subiectul schimbarilor climatice si in general pentru mediul inconjurator. Trebuie ca prin asemenea intalniri, sa educam publicul sa aiba o actiune civica pentru viitorul naturii. De aceea, initiem o serie de conferinte de mediu, in Bucuresti si in marile orase ale tarii”, a declarat Radu Ion, manager al BTL Design, organizator al acestei intalniri.

Orice alte detalii, ca si fotografii de la evenimentele trecute, puteti sa gasiti la www.btldesign.ro
Pentru orice alte informatii, va stau la dispozitie: Gabriela Malcinschi, la telefon 0724229024, sau prin e-mail la [email protected], [email protected]

Despre BTL Design

Din 2003 BTL Design este specializat in promovarea B2B si este unul dintre mari organizatori de evenimente de afaceri din tara. Are deasemenea o oferta variata de servicii: publicitate „below the line”, publicitate neconventionala, realizare de strategii complexe de comunicare si relatii publice, oferirea de suport logistic pentru organizarea unor intalniri societatea civila – administratie publica (factori politici, sociali, mediu de afaceri), organizarea unor evenimente speciale (conferinte, mese rotunde, workshop-uri), elaborarea mapelor de presa, concepere conferinte, seminarii, gestionarea relatiilor cu mass-media (interviuri, realizarea de poze, articole). Aria de activitate a societatii se extinde in functie de cerintele fiecarui client. BTL Design realizeaza campanii publicitare care au efecte imediate, corelate cu ajutorul acordat clientilor pentru realizarea obiectivelor pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *