Schimbarile climatice, cauza celei mai grave secete din istoria Californiei

0
493
Schimb?rile climatice, cauza celei mai grave secete din istoria Californiei
Schimbarile climatice, cauza celei mai grave secete din istoria Californiei
Schimbarile climatice, cauza celei mai grave secete din istoria Californiei

Un grup de cercetatori de la Universitatea Stanford (California) a corelat seceta extrema din ultimii trei ani, cea mai grava din istoria acestui stat, cu efectele schimbarilor climatice, mai ales cu emisia gazelor cu efect de sera, informeaza marti EFE.

„Conditiile atmosferice asociate secetei fara precedent care afecteaza in prezent California sunt ‘foarte probabil’ legate de schimbarile climatice provocate de oameni”, se arata in raportul grupului de experti condusi de profesor Noah Diffenbaugh, specialist in stiinte climatice.

Potrivit expertilor de la Stanford, abundenta gazelor cu efect de sera degajate de arderea combustibililor fosili, asociata cu taierea padurilor, au favorizat crearea unei presiuni atmosferice inalte permanente in nord-estul Pacificului (anticiclon), care impiedica venirea furtunilor in California.

In 2013 si 2014, ploile s-au concentrat in principal in cele trei luni de iarna din cauza acestui anticiclon, care a functionat asemeni unui zid, impiedicand ajungerea furtunilor in acest stat. Studiul realizat de Universitatea din Stanford a avut la baza simulari pe computer si tehnici statistice care au permis cercetatorilor sa determine daca in lipsa efectelor schimbarii climatice ar fi fost posibila formarea acestui anticiclon permanent.

Potrivit monitorului privind seceta din SUA, dezvoltat de Universitatea din Nebraska, peste 80 % din teritoriul Californiei (al treilea cel mai mare ca suprafata din SUA) se afla in prezent intr-o situatie de seceta „extrema” sau „exceptionala”, fapt ce a generat numeroase dezbateri privind modul in care poate fi abordata lipsa cu aprovizionare a apei. Seceta a contribuit de asemenea ca in 2014 sa se inregistreze unele dintre cele mai devastatoare incendii din istoria acestui stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.