Schimbarile climatice si impactul lor pe termen lung

uraganSchimbarile climatice au inceput deja sa transforme Terra. Pe glob anotimpurile se schimba , temperaturile cresc la fel si nivelul marilor si oceanelor . Daca nu actionam acum , schimbarile climatice vor afecta definitiv apele si pamantul de care depinde supravietuirea noastra . Unele din cele mai periculoase consecinte ale schimbarilor climatice sunt enumerate mai jos:
 

Temperaturi crescute
Gazele emise de fabrici si autovehicule, defrisarile si alte surse incalzesc temperatura pamantului. Anii cu cele mai calde temperaturi inregistrate in top 5 au fost cei de dupa 1997 iar in top 10 dupa 1990 din care cel mai cald a fost 2005 .
Temperaturilor crescute li se poate retine culpa pentru numeroase decese , boli generate tot de caldura excesiva, cresterea nivelului marilor, cresterea intensitatii furtunilor si alte nenumarate consecinte negative. In timpul secolului al-20-lea temperatura medie a crescut cu un grad Farenheit ajungand la cel mai inalt nivel din ultimele patru secole. Oamenii de stiinta estimeaza ca daca emisiile in atmosfera nu sunt reduse, temperatura medie va creste pana la sfarsitul secolului cu de la 3 la 10 grade Farenheit.
Nu lasati temperaturile medii sa va duca in eroare. Intr-un loc se poate inregistra o cresetre de un grad in alta zona o crestere de 12 grade iar in alte locuri se pot inregistra scaderi de temperatura. Oceanele planetei se incalzesc de asemenea cauzand consecinte periculoase cum ar fi: furtuni mai puternice, cresterea nivelului marilor si albirea coralilor.
 

Schimbarea peisajului
Cresterea temperaturilor si schimbarea tiparului ploilor si ninsorilor forteaza copacii si plantele in jurul lumii sa migreze inspre zonele polare si zonele montane. Aceste modificari ale vegetatiei vor slabi munca comunitatii de conservationisti realizata pana acum, existand posibilitatea schimbarii definitive a rezervatiilor si parcurilor nationale. In tundra topirea permafrostului va permite copacilor si arbustilor sa prinda radacini.
In timp ce comunitatile de plante incearca sa se adapteze schimbarilor climatice deplasandu-se inspre o zona climatica mai rece, la randul lor animalele specifice acestor zone vor trebui sa se deplaseze si ele o data cu vegetatia de care depind. Dezvoltarea si alte bariere este posibil sa blocheze migrarea plantelor si animalelor. Unele specii si comunitati cum ar fi ursii polari si pasunile alpine pot fi lasate fara un habitat viabil rezultand astfel o punere in pericol speciilor salbatice.
 

Speciile salbatice In pericol
Cresterea temperaturilor schimba vremea si modelele de vegetatie peste tot pe glob , fortand animalele salbatice sa migreze inspre zone mai reci pentru a putea supravietui.
Este posibil ca schimbarile rapide in natura si clima sa depaseasca abilitatile de deplasare si acomodare a multor specii. Expertii afirma ca pana in 2050 o patrime din speciile de pe terra vor putea disparea, daca incalzirea globala continua tot asa. Multe specii deja resimt incalzirea globala:
– In 1999 a murit ultimul exemplar de broscoi auriu din America Centrala. Acest moment a marcat prima disparitie a unei specii datorata incalzirii globale
– Datorita topirii gheturilor in zona arctica se preconizeaza disparitia ursilor polari de pe planeta in urmatorii o suta de ani .
– La tropice datorita cresteri temperaturii marilor se produce o decolorare a recifurilor de corali prin uciderea unor alge care servesc la pastrarea sanatatii coralilor .
– Mai multe state din USA isi pot pierde pasarile oficiale prin migrarea lor spre zone mai racoroase.
 

Cresterea nivelului marilor
O data cu incalzirea Terrei nivelul marilor creste deoarece apele mai calde ocupa mai mult spatiu decat cele reci , process numit expandare termica. Cresterea nivelului marilor ameninta sa inunde zonele si insulele joase , ameninta populatia care locuieste in zonele de coasta, eroziunea malurilor, implica distrugeri de proprietati si ale ecosistemului cum ar fi mangrovele si zonele de uscat care protejeaza in contra furtunilor .
Nivelul apelor a crescut cu 4-8 inci in ultimii o suta de ani . Previziunile prezente arata ca nivelul marilor ar putea creste cu 4-36 inci in urmatorii o suta de ani . O crestere cu 36 inci ar inghiti toata Coasta de Est a Statelor Unite de la Miami pana la Boston .
Pe mapamond traiesc aproximativ o suta de milioane de oameni doar la cativa pasi de nivelul marii. Cresterea nivelului marilor asociata cu schimbarile climatice vor dizloca zeci de miioane de oameni din zonele joase, expuse pericolului, in special din tarile in curs de dezvoltare si de pe nenumarate insule. Deja exista refugati cu acest statut ” refugiati pe fondul schimbarii climatice” de pe o serie de insule amenintate cu acoperirea de ape .
 

Risc crescut de seceta incendii si inundatiiseceta
Schimbarile cimatice intensifica circulatia apei atat la suprafata solului cat si in profunzimea acestuia, determinand ca secetele si inundatiile sa fie mai frecvente, mai severe si mai extinse. Temperaturile ridicate determina o crestere a umiditatii care se evapora de la suprafata apelor si solului urmata de seceta in multe zone. Terenurile afectate de seceta sunt mai vulnerabile in fata inundatiilor. O data cu cresterea temperaturii globale, secetele vor devein tot mai frecvente si mai severe cu potential devastator fata de agricultura, rezervele de apa si asupra sanatatii oamenilor. Acest fenomen a fost deja observat. In unele parti din Asia si Africa unde secetele au devnit mai intense si mai de durata. Temperaturile ridicate si uscaciunea de asemenea cresc posibilitatea producerii incendiilor de padure. In padurile de conifere din vestul Statelor Unite topirea zapezilor, primaverile  si verile lungi au produs o crestere a frecventei incendiilor cu 400% si a suprafetelor incendiate cu 650 din 1970 incoace.

Furtuni mai puternice
Cercetarile stiintifice indica , ca schimbarile climatice vor determina ca uraganele si furtunile tropicale sa devina mai intense . sa dureze mai mult , sa dezlantuie vanturi mai puternice si sa cauzeze ravagii mai mari comunitatilor si ecosistemelor mai ales in zonele de coasta . Oamenii de stiinta arata ca culpabile pentru aceste fenomene sunt temperaturile crescute ale oceanului deoarece uraganele si furtunile tropicale isi absorb energia din apele calde .
In acelasi timp alti factori ca ridicarea nivelului marilor, disparitia intinderilor de uscat si dezvoltarea crescanda a zonelor de coasta ameninta cu agravarea pagubelor produse de uragane si furtuni tropicale .
 

Boli si afectiuni legate de cresterea temperaturilorfoamete
O data cu cresterea temperaturilor cresc si riscurile bolilor legate de temperaturile ridicate si riscul de deces al populatiei mai vulnerabile. In 2003 , de exemplu , valurile de temperaturi extreme au cauzat decesul a peste 20.000 de persoane in Europa si a peste 1500 in India. Oamenii de stiinta au legat valul de temperatura mortala cu schimbarile climatice si au  avertizat ca aceste fenomene vor continua.
Pe langa bolile relative la caldura excesiva, schimbarile climatice pot simula raspandirea bolilor infectioase, mai ales pentru ca temperaturle mai calde permit miscarea mai usoara a insectelor purtatoare de boli si traiul animalelor si microbilor in zone care o data nu permiteau acest lucru datorita temperaturilor mai scazute de acolo. Boli si daunatori care erau candva specifici zonei tropicale, cum ar fi tantarii purtatori de malaria, vor migra inspre zonele unde candva datorita temperaturii mai scazute le era accesul restrictionat.
Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca in anul 2000 schimbarile climatice au produs decesul a circa 150.000 persoane si statueaza ca in viitor procentul va creste.

Pierderi economice
Schimbarea climatica afecteaza afacerile si economiile peste tot in lume. Se arata ca daca nu se ia o pozitie ferma pentru a opri emisiile de carbon in atmosfera, schimbarile climatice ar putea costa intre 5-20% din produsul intern brut global annual conform unui raport al guvernului britanic. Aceste cifre vor fi resimtite de afacerile si comunitatile locale.
La nivel global intensificarea uraganelor si caderilor de apa ar putea cauza pagube de miliarde de dolari proprietatii si infrastructurii. In Africa datorita secetelor prelungite si cresterii temperaturilor vor fi afectate recoltele, lucru care va duce la moartea a mii de oameni datorita foametei.
Temperatura ridicata a marilor ameninta de asemenea supravietuirea recifurilor de corali care genereaza aproximativ 375 miliarde de dolari anual din bunuri si servicii.

Sursa: www.nature.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *