Vasile Chifani a montat in comuna bacauana o turbina eoliana care produce energie pentru o firma din Austria. Omul de afaceri din Bacau sustine ca proiectul sau este unic in judet si ca din cauza birocratiei abia anul trecut l-a demarat.
Vasile Chifani s-a apucat de treaba prin 2007. Aproape doi ani s-a luptat cu birocratia din Romania, timp in care a batut la zeci de usi si a adunat un teanc de acte. „Cea mai dificila parte este cea de avizare. Proiectul l-am facut relativ repede, am gasit locatia potrivita, dar am fost tinut pe loc de avize. Abia in august 2009 am pus-o in functiune”, povesteste Chifani.
Intreaga afacere l-a costat in jur de 200.000 de euro, bani pe care crede ca-i va recupera abia in cinci ani. Centrala de 250 kw a cumparat-o din Olanda la un pret de 85.000 de euro, iar diferenta reprezinta drumurile nes-farsite si banii dati pe proiecte, avize si alte investitii. „O parte din bani i-am avut, o parte a trebuit sa-i iau din banci. Nu pot sa spun acum cat de profitabil este, ci abia dupa ce-mi scot investitia”, a mai spus Chifani.
Castiga „dupa cum bate vantul”
A montat centrala pe un deal din satul Dienet, comuna Pancesti. A copilarit acolo si stia ca in aceasta zona vantul sufla cu putere. „Daca bate vantul tare atunci si centrala produce energie. Eu sunt multumit ca am ales locatia potrivita si turbina mea, din categoria de 250 kw produce cea mai multa energie din tara. Intr-o luna poti sa castigi si 10.000 de lei, in alta mult mai putin. Dupa cum bate vantul”, a mai spus omul de afaceri.
Energia produsa o vinde catre o firma din Austria si o transporta prin reteaua E.ON. Pretul este confidential, insa pe langa banii de la austrieci mai primeste si de la statul roman un certificat verde pentru fiecare megawat produs. Pretul unui certificat verde este de 55 de euro.
Alte firme asteapta avizul
In curand, pe piata ar putea intra si alte centrale eoliene. In momentul de fata, la Agentia de Protectia Mediului (APM) Bacau asteapta acordul de mediu alte doua firme. „O societate din Bucuresti vrea sa instaleze turbine eoliene in comuna Izvorul Berheciului, punctul Poiana Zeletinului, iar alta solicita aviz pentru un parc eolian in extravilanul comunei Filipesti”, a spus Maria Ianos, purtator de cuvant al APM Bacau. O alta societate se afla in procedura de aprobare a Planului de Urbanism Zonal si va monta turbine eoliene in Stanisesti si in Plopana, pe dealurile Soimului si Tagata.
Sursa: Adevarul