Secretarul de stat american: Incalzirea climatica este o arma de distrugere in masa

Secretarul de stat american: Incalzirea climatica este o arma de distrugere in masa
Secretarul de stat american: Incalzirea climatica este o arma de distrugere in masa

Secretarul de stat american, John Kerry, aflat intr-un turneu in Asia, a lansat un apel duminica la Jakarta comunitatii internationale sa faca mai mult in lupta contra incalzirii climatice, pe care a calificat-o drept “cea mai mare arma de distrugere in masa”.

Intr-un discurs in fata studentilor indonezieni, el a avertizat ca tarile asiatice apropiate de nivelul marii si cu ecosisteme bogate sunt in mod deosebit amenintate de cresterea apelor. Tarile din Asia de Sud-Est sunt in prima linie a schimbarii climatice, a spus el, potrivit Agerpres.

Responsabilul american a comparat incalzirea climatica cu alte amenintari precum terorismul sau proliferarea nucleara, domenii in care natiunile trebuie sa lucreze impreuna pentru a face lumea mai sigura.

“Intr-un sens, schimbarea climatica poate fi considerata ca o alta arma de distrugere in masa, poate arma cea mai terifianta”, a afirmat John Kerry, vechi aparator inflacarat al protectiei mediului.

In atentia tanarului sau auditoriu, el a subliniat ca “cei zece ani cei mai caldurosi au fost inregistrati de la lansarea Google in 1998”.

El a citat oameni de stiinta care avertizeaza ca, daca lumea nu reactioneaza, nivelul apei marii ar putea creste cu un metru pana la sfarsitul secolului.

“Un metru ar fi suficient ca sa inghita jumatate din Jakarta. Un metru ar deplasa o suta de milioane de persoane in lume si ar costa miliarde de dolari activitatea economica”, a explicat secretarul de stat american.

Indonezia, un arhipelag format din aproximativ 17.000 de insule, este una din principalele tari emitatoare de gaze cu efect de sera din cauza despaduririi.

Secretarul de stat american a pronuntat acest discurs dupa ce a vizitat cea mai mare moschee din sud-estul asiatic, la Jakarta, semn de respect fata de islam in tara cu cea mai mare populatie musulmana din lume, scrie AFP.

De asemenea, Reuters plaseaza discursul pe fondul negocierilor care se poarta intre aproape 200 de natiuni in legatura un posibil nou tratat global privind schimbarile climatice, programat sa fie convenit anul viitor si sa prevada reducerea emisiilor de gaz cu efect de sera din 2020. La Beijing, vineri, Kerry a anuntat ca Statele Unite si China, cei mai mari poluatori cu gaze din lume, au fost de acord sa intensifice schimburile de informatii si discutiile politice cu privire la planurile lor de a limita emisiile de gaze cu efect de sera dupa 2020.

In ciuda dovezilor ca activitatile umane care emit dioxid de carbon contribuie la schimbarile climatice, unii sceptici cred ca o crestere a temperaturilor la nivel mondial se datoreaza variabilitatii naturale sau altor factori non-umani. Alte semne de intrebare se refera la faptul ca temperaturile sunt, intr-adevar, in crestere.

Indonezia este ultima etapa a turneului sefului diplomatiei americane in Asia, dupa Coreea de Sud si China.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente