Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata

Trec cu bine de sezonul rece, ies neafectati din incaperi pline cu germeni si mereu reusesc sa evite infectiile care ii afecteaza des si in mod repetat pe cei din jur. Acestea sunt persoanele cu un sistem imun si o stare de sanatate de invidiat, persoane cu un regim de viata sanatos si plin de beneficii pentru sanatate. Secretele lor sunt prezentate in continuare. Sfatul nostru? Incercati sa le urmati.
sanatate
Secretul numarul 1.

Masaaaaaajul……

O sedinta de masaj pe luna poate face minuni pentru sanatatea dumneavoastra. Avantajele sunt, atat de ordin psihic, cat si fizic. Deci, nu va simtiti vinovati daca va doriti sa va rasfatati periodic cu un masaj. Specialistii il recomanda adesea, iar studiile au demonstrat ca o astfel de practica va ajuta sa va mentineti starea de sanatate fizica, psihica si emotionala in parametrii optimi, prin urmatoarele efecte:

– calmarea si relaxarea sistemului nervos, reducerea anxietatii si stresului;

– ameliorarea functiei circulatorii, stimularea drenajului limfatic (cu stimularea secundara a functiei imune); se pare ca terapia prin masaj actioneaza pozitiv asupra tensiunii arteriale si ritmului cardiac;

– imbunatatirea starii muschilor prin prevenirea crampelor si spasmelor.

Specialistii considera ca orice tip de masaj este binevenit, atata timp cat este realizat cu presiune moderata (se apasa cu grija, altfel se poate trece foarte usor dintr-o extrema in alta, relaxarea fiind rapid inlocuita cu durerea si disconfortul). In ceea ce priveste frecventa masajelor, se pare ca minim o data pe luna este de ajuns. Cu cat mai frecvente, cu atat mai bine, insa trebuie sa se tina cont si de preturile practicate de saloanele specializate si de felul in care acestea afecteaza bugetul fiecaruia.
De retinut!

Desi masajul are nenumarate beneficii, specialistii nu il recomanda pacientilor cu: tromboza venoasa periferica, fracturi recente, cancer, febra, osteoporoza, nevrite periferice sau dereglari de coagulare a sangelui.

Secretul numarul 2.

Faceti dusuri alternative

Persoanele gripate mai tot timpul pot descoperi un adevarat izvor de sanatate: dusurile alternative – fierbinti si reci, practicate in fiecare dimineata. Socul rece este un stimulent de fiecare zi pentru sistemul imunitar. Toate celulele din organism se invioreaza cat ai bate din palme. Atentie insa: apa rece nu trebuie sa atinga niciodata pielea rece. Faceti inainte un dus cald sau fierbinte, pana cand o sa simtiti efectiv nevoia sa va racoriti. Atunci abia lasati jetul de apa sa curga de cateva ori pe picioare, brate, trup. Incepatorii ar trebui sa porneasca cu apa calduta, racind-o treptat – zilnic sau saptamanal -, pana cand vor putea suporta temperatura apei de la robinet.

Totusi, este recomandat consultul medical, daca va ganditi sa treceti la dusuri reci zilnice. Ele nu sunt indicate persoanelor cu o anumita patologie, in special cardiovasculara, deoarece pot precipita crizele anginoase, vasospastice. De asemenea, femeile nu sunt sfatuite sa faca bai reci in timpul perioadelor menstruale.

Secretul numarul 3.

Dormiti pe saturate

Organismul gaseste tihna necesara producerii masive de anticorpi (particule ce se lupta cu infectiile) doar in timpul noptii, pentru ca in timpul zilei este prea solicitat de combaterea dusmanilor care vor sa-l invadeze. De aceea, in special in sezonul gripelor si racelilor, este bine sa va odihniti cat mai mult, sa dormiti pe saturate.

Secretul numarul 4.

Spalarea corecta si frecventa a mainilor

Foarte multe persoane considera ca punctul cheie in mentinerea unei sanatati de invidiat este spalarea frecventa a mainilor, chiar si de 10 ori pe zi, in unele cazuri: dupa utilizarea toaletei, la sfarsitul zilei de lucru, la sosirea acasa, dupa suflatul nasului, inainte de masa.

Specialistii considera spalatul mainilor ca fiind prima linie de aparare impotriva bacteriilor care pot cauza raspandirea infectiilor, a gastroenteritelor. Persoanele care nu au o igiena corecta se contamineaza mult mai usor cu diversi germeni si se expun pericolului de a face viroze ori de cate ori isi ating nasul, ochii sau gura cu mainile murdare. De fapt, una din cele mai frecvente cai de infectare cu virusurile gripale este contactul mainilor murdare cu ochii sau nasul.
Secretul numarul 5.

Vitamina C si Zinc din plin

Atitudinea corecta impotriva racelii? Atacarea si combaterea simptomelor inca din primele momente. Armele pe care le avem la dispozitie: vitamine si elemente minerale esentiale. Dintre acestea, o combinatie ce pare sa faca minuni este reprezentata de vitamina C si Zinc. In amestec echilibrat, acestea pot ameliora durerea de gat sau nasul infundat in cateva zile. Doza optimala de vitamina C ar fi in jur de 500 miligrame pe zi, pentru a evita aparitia unor probleme gastrointestinale sau renale. Doza zilnica de zinc pentru un adult variaza, considerandu-se optim un aport de 10 miligrame zilnic.
Secretul numarul 6.

Usturoiul

Exista persoane care nu se mai imbolnavesc de ani buni. Secretul lor? Consumul regulat de usturoi dupa micul dejun. Il feliaza cat mai subtire, il amesteca cu suc de fructe (de mere, portocale, pere) si il consuma crud, ca parte a unui ritual zilnic de intarire a sanatatii organismului.

Usturoiul este recunoscut ca avand importante proprietati antioxidante si capacitatea de a stimula functia imuna, precum si abilitatea de a lupta impotriva inflamatiilor. Practic, aceste proprietati se traduc prin protectie impotriva racelilor si gripelor, dar si a altor boli, cum ar fi cele cardiovasculare si chiar diverse helmintiaze (boli provocate de helminti, paraziti intestinali).

Insa trebuie sa fim atenti: consumul unor cantitati mari de usturoi crud poate cauza aparitia pirozisului si hiperaciditatii gastrice.

Secretul numarul 7.

Mentinerea permanenta a unei atitudini optimiste

Exista studii care demonstreaza ca organismul produce cantitati crescute de anticorpi antigripali in urma stimularii si cresterii activitatii unei regiuni a creierului asociata cu atitudinea pozitiva si optimista. De asemenea, cercetarile au aratat ca persoanele optimiste raspund mult mai bine la vaccinarile periodice sezoniere (organismul lor este capabil sa secrete mai multi anticorpi). Desi baza fiziologica a acestor observatii nu este inca elucidata, un lucru este sigur: sistemul nervos comunica cu sistemul imun si viceversa. Psihologii au aratat ca persoanele cu atitudine pozitiva nu sunt doar mai fericite, dar si mai sanatoase si longevive comparativ cu cele cu atitudine pesimista. Cand apar primele semne si simptome ale gripei, nu va dezarmati neajutorati, ci luptati impotriva lor!

Sursa: Flux

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *