Doctorii avertizeaza in privinta legaturii dintre sedentarism si cancer

0
354
Doctorii britanici au emis o avertizare in privinta riscului la care copiii sunt expusi din cauza parintilor care ii lasa sa petreaca prea mult timp stand jos, fie uitandu-se la televizor, fie jucandu-se la calculator sau navigand pe internet. Doctorii avertizeaza si in privinta riscului de obezitate, afectiuni cardiace si diabet la care generatii de tineri se expun din cauza vietii sedentare, informeaza Daily Mail.
Chiar si copiii care fac exercitii fizice in mod regulat sunt in pericol, pentru ca tot au perioade lungi de inactivitate care duc la obezitate. Drept urmare, expertii ii sfatuiesc pe parinti sa limiteze perioadele din fata televizoarelor sau calculatoarelor ale copiilor la doua ore pe zi.
Un studiu din 2011 al Fundatiei Mondiale pentru Cercetarea Cancerului arata insa ca, in medie, copiii din Marea Britanie depasesc deja aceasta limita, uitandu-se la televizor mai mult de doua ore si jumatate pe zi si folosind internetul pentru o ora si 50 de minute pe zi. Desi copiii fac exercitii fizice, explica Dr Rachel Thompson, seful departamentului de stiinta al Fundatiei, ei pot dezvolta obiceiuri periculoase daca li se permite sa fie inactivi timp de mai multe ore pe zi. „Suntem constienti ca sa fii activ din punct de vedere fizic in copilarie inseamna o mai mare probabilitate ca vei continua la fel ca adult”, a adaugat ea.
Potrivit agentiei de cercetare Childwise, copiii petrec o medie de 5,9 ore pe zi in fata televizorului, a consolei de jocuri sau a computerului, in timp ce ultimele statistici ale Sistemului National de Sanatate din Marea Britanie arata ca o treime din elevii din ultimul an de scoala primara sunt supraponderali sau obezi.
Mecanismul exact al felului in care sedentaritatea cauzeaza cancerul este inca relativ necunoscut, dar se considera ca activitatea fizica diminueaza riscul de cancer prin reducerea inflamarii din corp, care este legata de dezvoltarea bolii, a spus Dr Thompson.
O viata activa reduce grasimea corporala, dar creste si sensibilitatea la insulina, reducand astfel riscul de diabet. Pe de alta parte, persoanele supraponderale au un nivel crescut de anumiti hormoni precum estrogenul, care a fost relationat cu riscul crescut pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de san. Alte institutii de cercetare leaga lipsa activitatii fizice de intre 6 si 10 la suta din cazurile de afectiuni cardiace, de diabet de tip 2 si de cancerul la san si intestin.
Anul trecut, Marea Britanie a fost desemnata una dintre cele mai sedentare populatii de pe Pamant, proportia celor considerati „inactivi” fiind aproape dubla fata de cea din Franta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.