Sediul Minvest Deva – „ocupat” de activistii anti-minerit cu cianura

Sediul Minvest Deva – „ocupat” de activistii anti-minerit cu cianura
Sediul Minvest Deva – „ocupat” de activistii anti-minerit cu cianura

Protest-pe-cladirea-MINVEST-Rosia-Montana-(13)Noua activisti de mediu au urcat, ieri dimineata, pe cladirea Minvest din Deva, pentru a protesta impotriva mineritului cu cianuri. Acestia au folosit scara de incendiu pentru a ajunge pe imobil. Dupa cinci ore de protest, negociatorii jandarmi au reusit sa-i convinga pe protestatari sa coboare de pe cladire si le-au aplicat amenzi in valoare totala de 4.500 de lei.

Actiunea de protest a fost demarata de cei noua activisti anti minerit cu cianura in jurul orei 08:00. Odata „instalati” pe imobil, protestatarii au montat pe cladire doua bannere, de peste trei metri inaltime, pe care erau scrise mesaje prin care cereau interzicerea exploatarii si prelucrarii minereurilor aurifere cu cianuri. „Noi, cetateni din Romania si Germania am ocupat sediul Minvest Deva pentru a trage un semnal de alarma cu privire la favorizarea nelegitima si ilegala a companiilor miniere de catre autoritatile statului roman. Denuntam proiectele de minerit cu cianuri de la Certej, Deva-Muncel, Baita Craciunesti, Brad, Rovina si Rosia Montana, proiecte cu efecte distructive pentru oameni si natura, ce pot demara doar in totalul dispret al procedurilor legale. Numai la Certej, in 16 ani de operare, ar urma sa fie folosite 26.448 de tone de cianura de sodiu si 15.280 de tone de sulfat de cupru. Denuntam faptele ce alimenteaza suspiciuni de coruptie, conflictul de interese si gravele abuzuri ale actualului director Deva Gold, Nicolae Stanca. Acesta a semnat in numele statului roman actele de asociere intre Minvest Deva si Gabriel Resources in 1997, fiind angajat ulterior de controversatul om de afaceri Frank Timis”, se arata intr-un comunicat remis presei de presedintele Asociatiei Alburnus Maior, Eugen David.

Protest-pe-cladirea-MINVEST-Rosia-Montana-(51)Si-au strigat nemultumirile la portavoce

Mai mult, pentru ca mesajul lor sa fie cat mai bine auzit, cei noua protestatari s-au „inarmat” cu o portavoce cu ajutorul careia si-au exprimat nemultumirile legate de deciziile luate de autoritatile in acest sens. „Condamnam intentia Guvernului Ponta de a inainta parlamentului o noua lege a minelor, condamnam atitudinea iresponsabila si nedemna a Ministrului Mediului, Rovana Plumb, caruia ii cerem demisia. Il avertizam pe prim-ministrul Victor Ponta ca o noua incercare de a trece prin Parlament o lege a minelor cu prevederi aberante ce servesc exclusiv intereselor industriei miniere nu va ramane fara consecinte. Nu in ultimul rand, dorim sa atragem atentia asupra abandonului moralitatii din partea unor oameni politici precum Dan Sova sau Rovana Plumb”, a precizat unul dintre protestatari. Acestia au mai adresat rugamintea catre cetatenii Romaniei sa se informeze corect asupra numeroaselor neajunsuri ale proiectelor miniere si sa aiba mereu in minte ingrozitoarele accidente ecologice de la Certej, din 1971 si de la Baia Mare, din 2000. „Nu mai dorim ca astfel de tragedii sa se repete!”, mai precizau protestatarii. La locul protestului au ajuns jandarmii si politistii locali din Deva.

Protest-pe-cladirea-MINVEST-Rosia-Montana-(12)Protestul, inabusit dupa cinci ore

Jandarmii au realizat o zona de protectie in jurul cladirii. Totodata, doi ofiteri jandarmi, care au calitatea si de „negociator”, au urcat alaturi de protestatari pentru a-i convinge sa coboare de pe cladire. In jurul orei 13:00, cei noua protestatari au fost convinsi de catre jandarmi sa coboare de pe cladire. „Cele noua persoane au fost sanctionate contraventional de jandarmi si politisti cu amenzi in valoare totala de 4.500 lei, in conformitate cu Legea 61/1991, pentru patrunderea, cu incalcarea normelor legale de acces, in sediile si spatiilor apartinand regiilor autonome, societatilor comerciale”, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi Judetean (IJJ) Hunedoara, capitan Nicolae Raducu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *