Siemens: Nu putem inlocui totul cu eoliene si solare. Avem nevoie de carbuni si gaze pentru energie

Siemens: Nu putem inlocui totul cu eoliene si solare. Avem nevoie de carbuni si gaze pentru energie

Peter Löscher, presedintele si CEO-ul concernului in­dustrial german Siemens, un business de 73,5 mi­liarde de euro cu 360.000 de angajati, crede ca in ciuda cresterii de care se bucura sectorul energiilor verzi, carbunii si gazele naturale vor continua sa asigure o buna parte din productia de energie pe ter­men lung.
Viziunea lui Löscher asupra mixului energetic este un nou semnal de alarma pentru piata locala care, potrivit jucatorilor din domeniu, s-ar putea confrunta chiar din 2016 cu un deficit de capa­ci­tati de productie a energiei electrice in contextul in care 80% dintre termocentralele care inca mai func­tio­neaza acum in Romania au durata de viata depasita.

Desi la finalul anului trecut deja erau puse in functiune parcuri eoliene de circa 1.000 MW, capa­ci­ta­tea lor de productie este extrem de volatila, nu putine fiind intervalele orare in care abia daca func­tio­neaza cativa MW din toti cei care au fost instalati. Astfel, productia de energie din Romania se ba­zeaza in continuare pe termocentralele vechi de 40 de ani sau pe de hidrocentralele construite inainte de 1989, sin­gu­rele investitii noi facute de stat in ultimii 20 de ani fiind cele doua reactoare nucleare de la Cerna­voda.

Energia sigura, din carbuni

In ciuda acestor lucruri, investitiile in proiecte majore de producere a energiei electrice pe carbuni sau gaze se pot numara pe degete. O singura centrala pe gaze de 860 MW, mai mare decat un reactor nuclear de la Cernavoda, a fost realizata de Petrom in urma unei investitii de 500 de milioane de euro. In rest, proiectele de termocentrale noi care trebuia sa produca energie folosind carbunii stau de ani de zile blocate in hartii desi huila si lignitul reprezinta cea mai importanta resursa a Romaniei, cantitatile fiind disponibile pentru sute de ani.

„Vom avea nevoie de o monitorizare continua si de o balanta echilibrata intre consumul si productia de energie. Bineinteles ca trebuie sa extindem capaci­tatile din resurse regenerabile, dar nu putem inlocui totul cu vant sau energie solara pe termen scurt. Ter­mo­centralele de inalta eficienta si curate care folosesc carbunele si gazele naturale vor fi vitale pe o perioada lunga de timp pentru a avea certi­tudinea ca avem o sursa de energie sigura”, explica Löscher.

Incepe sa fie prea tarziu?

Problema, cel putin pentru piata locala, este faptul ca multe dintre marile companii energetice straine prezente aici nu s-au implicat alaturi de statul roman in proiecte de anvergura, asa cum sunt reactoarele 3 si 4 in valoare de 4 miliarde de euro de la Cernavoda sau hidrocentrala de un miliard de euro Tarnita-Lapus­testi. Greii privati din energie si-au motivat reticenta prin incertitudinile care inconjoara restructurarea sistemului energetic local, dar mai ales prin preturile inca neliberalizate la energie electrica si gaze naturale. Chiar la inceputul acestei saptamani insa un mesaj pu­ternic din partea Bancii Mondiale ii indemna pe gigantii privati din energie sa aiba curaj si sa se implice in marile proiecte de investitii pana nu este prea tarziu pentru ca oricum in Romania vor avea loc reformele cerute de ei.

Greul nu a trecut

In ceea ce priveste situatia economica europeana, care la randul ei are un impact puternic asupra apetitului de investitii al marilor companii, CEO-ul Siemens spune ca riscurile zonei inca sunt importante, mai ales tinand cont de situatia Greciei si a Spaniei.

„Economia globala pare a se misca intr-o directie mai stabila. Dincolo de acest lucru insa, raman riscurile inca nerezolvate. Unele tari europene asa cum sunt Spania si Grecia se confrunta cu provocari enorme in continuare. Pe de alta parte insa, tarile emergente, conduse de China si India, raman factorii stabilizatori ai economiei mondiale”, este de parere Löscher.

In legatura cu activitatile din Romania, seful Siemens spune ca circa 1.800 de oameni lucreaza in cele 5 unitati de productie si 9 centre regionale de servicii si vanzari controlate de grupul german.

„Unul dintre evenimentele importante din 2011 a fost noul parc eolian pe care GDF SUEZ il va realiza, cu o capacitate de 48 MW si 21 de turbine. Parcul va fi localizat in Braila si va produce suficienta energie pentru a alimenta 50.000 de gospodarii”, a mai precizat CEO-ul Siemens.

Intrebat daca atentia grupului s-ar putea orienta spre productia in Romania de turbine eoliene, acesta a precizat ca Siemens mentine o legatura stransa cu clientii locali, neexistand in acest moment un plan concret.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *