Sigla ecologica a UE va fi complet functionala incepand cu 1 iulie 2012

Sigla ecologica a UE va fi complet functionala incepand cu 1 iulie 2012

Perioada de tranzitie de doi ani acordata sectorului alimentelor ecologice pentru a se conforma noilor norme ale UE in materie de etichetare se apropie de sfarsit.

Incepand cu 1 iulie 2012, prezenta siglei ecologice a UE va fi obligatorie pe toate alimentele ecologice preambalate produse in statele membre ale UE care respecta standardele in domeniu . Sigla va ramane optionala pentru produsele ecologice neambalate si pentru cele de import. Va fi permisa in continuare prezenta altor sigle private, regionale sau nationale alaturi de eticheta UE.

Sigla ecologica a UE – „Euro-frunza„ – a fost introdusa la 1 iulie 2010, dar, pentru a da agentilor economici posibilitatea de a se adapta la noile norme si pentru a permite epuizarea stocului de ambalaje existente, evitand astfel risipa, a fost acordata o perioada de tranzitie de doi ani inainte ca sigla sa devina obligatorie pentru toate produsele. In campul vizual al siglei ar trebui sa figureze, de asemenea, numarul de cod al organismului de control si locul de productie al materiilor prime agricole. Un recent raport Eurobarometru avand ca subiect „Atitudinea europenilor fata de securitatea alimentara, calitatea alimentelor si mediul rural„, a carui publicare este iminenta, include date privind sigla ecologica a UE si dezvaluie informatia incurajatoare ca, de la lansarea sa in iulie 2010, sigla a dobandit deja recunoasterea unui sfert (24%) dintre cetatenii UE.

„Avem speranta ca noua sigla va continua sa se transforme intr-un simbol larg recunoscut al productiei alimentare ecologice in intreaga UE, oferindu-le consumatorilor garantia ca bunurile sunt produse in concordanta cu standardele stricte ale UE privind agricultura ecologica„, a declarat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos.

Ideea stimularii sectorului agriculturii ecologice prin introducerea unei sigle obligatorii a UE a fost sustinuta de statele membre in 2007. In vederea gasirii unui model original pentru aceasta sigla, Comisia a organizat in 2009 un concurs, la care au participat peste 3400 de studenti de la facultati de arta si design, iar la inceputul lui 2010 publicul a fost invitat sa voteze pentru a alege intre cele mai bune trei modele.

In ultimii ani, consumul de produse ecologice a inregistrat o crestere constanta in UE, reprezentand actualmente aproximativ 2% din piata UE. Productia a crescut, de asemenea, considerabil in ultimul deceniu, circa 5% din suprafata agricola a UE si peste 2% dintre exploatatii (un numar de peste 200000) beneficiind in prezent de o certificare ecologica.

La nivel politic, anul acesta s-a ajuns la un acord referitor la normele privind vinul ecologic, care va intra in vigoare la 1 august (IP/12/113). In luna februarie, UE a semnat, de asemenea, un acord privind echivalarea standardelor ecologice cu SUA, care va reduce birocratia pentru producatorii ecologici din UE si din SUA (IP/12/138). In luna mai, Comisia a prezentat un raport referitor la regulamentul existent privind agricultura ecologica, vizand lansarea unei dezbateri interinstitutionale cu toate partile interesate si crearea unor ocazii de explorare a modurilor in care se poate ameliora in continuare cadrul politic al UE privind agricultura ecologica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *