Energia solara va asigura consumul de curent electric de care are nevoie moderna salina. Conducerea ocnei in care s-au investit aproape sase milioane de euro si-a propus sa realizeze un nou proiect “verde”. Un parc fotovoltaic, ce ar urma sa asigure o parte din consumul de energie al salinei.
salina turda
Investitia prin care punctul de atractie turistica de sub pamant din Turda a trecut printr-un amplu proces de modernizare nu se opreste aici. Dupa ce in incinta salinei a fost amenajat un complex balnear cu sase etaje, a fost reamenajata mina Rudolf, in care s-a construit un amfiteatru cu 80 de locuri, pentru concerte si auditii muzicale, un teren de minigolf si unul de sport, operatorul ocnei de lux, Turda Salina-Durgau SA, pregateste un proiect prin care alimentarea cu energie electrica sa se faca cu ajutorul energiei solare.

Fotocelule peste parcare

Sistemul realizat din celule fotovoltaice va fi amplasat deasupra parcarii de langa salina, acoperind mai multe locuri de parcare, potrivit directorului Ovidiu Mera. Acesta sustine ca nu s-a stabilit, inca, marimea parcului fotovoltaic. Nu se cunoaste, de asemenea, nici investitia necesara. Cert este, insa, faptul ca vor fi atrase fonduri europene, dar se vor folosi si fonduri proprii.

“Celulele fotovoltaice vor acoperi parcarea. Nu stim inca marimea, va fi de cel putin cateva sute de metri patrati, dar cu siguranta multe locuri vor fi acoperite”, a declarat Mera. Capacitatea parcarii este de o suta de locuri. Zilele trecute, administratorul salinei a demarat procedurile necesare pentru obtinerea avizului de mediu necesar pentru construirea parcului.

Motivul principal: tendinta

Salina Turda consuma mult mai mult curent fata de cantitatea de care avea nevoie inainte de a fi modernizata si de a-si extinde reteaua electrica. Directorul Salinei, Ovidiu Mera, sustine ca nu acesta este, insa, principalul motiv pentru care se doreste construirea unui parc fotovoltaic.

“Intr-adevar, reteaua a fost extinsa si platim facturi mai mari. Consumul de energie electrica s-a dublat, insa nu pot spune ca acesta e principalul motiv pentru care avem nevoie de energie solara”, sustine acesta. Acum, doar intr-o ora salina consuma 80 de kilowati.

“Cred ca adevaratul motiv e tendinta de a trece spre alimentarea cu energie verde. Momentan consumam energie electrica in cantitate mare, din retea, insa ne-am propus sa realizam acest proiect pentru a fi mai ecologici, sa avem intr-adevar o salina ecologica”, a mai spus directorul.

Noi parcuri fotovoltaice la Cluj

In judetul Cluj urmeaza sa se construiasca alte doua parcuri care sa permita alimentarea cu energie solara. Este vorba despre cel din localitatea Cornesti, care se va intinde pe o suprafata de peste jumatate de hectar. De asemenea, Beyfin Romania va investi trei milioane de euro in realizarea unui parc fotovoltaic in comuna Apahida, pe un teren de 14.000 de metri patrati.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here