Somonul gigantic va fi primul animal modificat genetic din farfuria noastra

Somonul modificat genetic ajunge la maturitate in 18 luni, in loc de trei ani.somon modificat genetic

Un somon care creste de doua ori mai repede decat in mod normal este primul animal modificat genetic disponibil pentru hrana oamenilor.

De obicei, somonul din Atlantic nu creste in timpul iernii si ajunge la maturitate abia dupa trei ani.

Dar prin implantarea materialului genetic de la o specie de tipar, denumita mihalt, ce creste pe tot parcursul anului, oamenii de stiinta au resit sa faca somonul sa ajunga la maturitate in doar 18 luni.

Ei mai spera ca somonul modificat genetic sa poata fi crescut la fermele de pesti, pentru a-l lasa pe cel salbatic in oceane.

Administratia pentru hrana si medicamente din SUA investigheaza acum daca acest tip de somon este bun de mancat. Pestele ar putea ajunge pe rafturile supermarketurilor in mai putin de un an.

Ecologistii se tem insa ca organismele modificate genetic nu sunt sanatoase pentru oameni si ca somonul modificat in laborator ar putea sa se raspandeasca si in salbaticie.

In prezent, doar culturi de tipul porumbului sau al soia sunt disponibile pentru alimentatia umana. The Daily Telegraph precizeaza ca cele mai multe produse animale din supermarketuri, precum carne, oua sau lactate, provin de la animale hranite cu organisme modificate genetic.

„Odata ce ai bombardat un animal cu alte gene, ADN-ul lui va fi instabil si nu exista nicio garantie ca nu se va putea reproduce. Este un risc prea mare pentru somonul salbatic. Un peste care creste atat de repede va pierde o parte din calitatile sale”, a declarat Lord Melchett, director la Soil Association, Marea Britanie.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *