Sprijin pentru agricultura bio

0
252
Suprataxare pentru produsele alimentare nesanatoase
Suprataxare pentru produsele alimentare nesanatoase
Produsele bio reprezinta doar 1% din totalul consumului de alimente
Produsele bio reprezinta doar 1% din totalul consumului de alimente

Din 2011, fermierii vor primi un sprijin pentru culturile ecologice care va ajunge pana la 400 de euro pe hectar. Si asta, in timp ce, pana de curand, Romania a fost singura tara europeana care nu primea subventii pe hectar pentru culturile bio.

„Grecia dispune de 600 de euro pe hectar, in conditiile in care seceta din Baragan ar impune un minimum de 400 de euro pe hectar pentru culturile de aici”, precizeaza Marian Cioceanu, presedintele Bio Romania.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii, din martie, agricultorii vor putea depune cereri pentru subventie pentru fiecare hectar de teren cultivat ecologic prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pe masura pentru plati de agro-mediu pentru agricultura ecologica. „Fermierii pot primi intre 153 si 400 de euro pentru fiecare hectar, in functie de tipul de cultura. De exemplu, 360 de euro pentru legume, inclusiv ciuperci, si chiar 400 de euro pentru livezi”, explica Andrei Balan, consilier in cadrul Autoritatii pentru Management al PNDR.

1.800 de ferme in conversie

Sprijinul va acoperi 80.000 de hectare, din cele aproape 250.000 de hectare cultivate ecologic in prezent. Momentan, singurul ajutor de la stat este plafonul anual de trei milioane de euro, alocat pentru 1.800 de ferme care sunt in perioada de conversie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.