Stabilizarea zonaei costiere a Marii Negre: 136 mil.euro in urmatorii trei ani

Senatorii au adoptat proiectul de lege privind protejarea mediului marin
Stabilizarea zonaei costiere a Marii Negre: 136 mil.euro in urmatorii trei ani

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a anuntat marti ca Romania vrea sa cheltuiasca circa 136 milioane euro in urmatorii trei ani pentru a stabiliza zona costiera a Marii Negre.

„Exista un parteneriat acceptat la nivelul Comisiei Europene ce are ca obiective trasportul, energia si mediul prin care speram sa sustinem cauza Marii Negre si sa atragem cat mai multi bani pentru a investi in aceasta zona”, a spus Laszlo Borbely.

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a condus marti Reuniunea ministrilor mediului din statele membre ale Organizatiei de Cooperare Economica a Marii Negre (OCEMN), ce a avut loc la Bucuresti.

„Organizatia Cooperarii Economice a Marii Negre are ca obiectiv cooperarea in regiunea Marii Negre in scopul accelerarii dezvoltarii economice si sociale a statelor membre in care componenta mediu are un rol foarte important. Intrucat Romania detine, pentru o perioada de sase luni, presedintia in exercitiu a OCEMN, facem un apel catre Uniunea Europeana, organismele regionale, statele vecine situate pe malul Marii Negre ca, daca in perioada comunismului nu s-a dorit acest lucru, acum este momentul sa acordam o importanta mai mare protectiei mediului. Mesajul acestei intalniri este ca fiecare stat riveran Marii Negre trebuie sa faca o prioritizare din zona Marii Negre”, a afirmat Borbely.

Ministrul a precizat totodata ca Romania acorda o atentie speciala activitatilor destinate protectiei mediului dezvoltate in cadrul OCEMN si este ferm hotarata sa contribuie, alaturi de celelalte state membre, la analiza si gasirea unor solutii pentru problemele comune din regiunea Marii Negre.

„In acest sens, in perioada in care am detinut coordonarea grupului de lucru pentru protectia mediului, am actionat pentru o mai buna coordonare a actiunilor nationale si a celor regionale, in particular a celor desfasurate de catre Comisia pentru protectia Marii Negre Impotriva Poluarii”, a adaugat ministrul Mediului si Padurilor.

In incheierea mesajului sau, ministrul Laszlo Borbely a subliniat faptul ca Romania invita statele membre ale OCEMN sa dezvolte o colaborare mai larga cu Uniunea Europeana si agentiile apecializate din sistemul ONU, Centrul International de Studii al Marii Negre, precum si cu institutiile de cercetare stiintifica si centrele specializate din statele membre ale OCEMN.

„Totodata, consideram ca in prim planul actiunilor OCEMN trebuie sa se afle in continuare dezvoltarea unei colaborari mai eficiente cu Comisia pentru Protectia Marii Negre Impotriva Poluarii in vederea transpunerii in practica a Planului Strategic de Actiune pentru Reabilitarea si Protectia Marii Negre. Toate aceste prioritati si initiative sunt cuprinse in proiectul de Declaratie Comuna pe care am adoptat-o astazi (marti, 31 mai, n.r.)”, a mentionat Laszlo Borbely.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *