Colectare deseuri electrocasnice la Sibiu

Colectare deseuri electrocasnice la Sibiu

In weekendul in care intreaga planeta celebreaza Ziua Mondiala a Mediului, Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec ii indeamna pe locuitorii Municipiului Sibiu sa nu uite de grija fata de mediul inconjurator.

Cu sprjinul Primariei Municipiului Sibiu, al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Sibiu si al partenerilor Candy si Philips, campania „Locul deseurilor nu este in casa. Trimite-le la plimbare!” revine la Sibiu.

Aceasta este cea de-a 5-a actiune de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) pe care Asociatia RoRec o deruleaza, de la inceputul acestui an, in judetul Sibiu. Rezultatele inregistrate in actiunile precedente, derulate cu sprijinul autoritatilor, au confirmat interesul aratat de locuitorii judetului Sibiu pentru o viata mai curata. In data 9 aprilie, locuitorii din Sibiu, Talmaciu, Boita si Turnu Rosu au dat curs invitatiei adresate de Asociatia RoRec, iar in urma celor doua actiuni au fost colectate, in total, aproape 15 tone DEEE. Dupa nici o luna, la 7 mai, cetatenii din Ocna Sibiului, Loamnes, Slimnic si Sura Mica au avut si ei ocazia sa-si demonstreze harnicia si grija fata de calitatea vietii in comunitatea lor. Efortul lor s-a concretizat in peste 5 tone DEEE trimise la plimbare. O saptamana mai tarziu, sibienii din localitatea Avrig s-au debarasat de echipamentele electrice si electronice vechi sau defecte si au colectat selectiv peste 2 tone DEEE.

Actiuni in intregul judet

Cele patru intalniri de anul acesta cu locuitorii judetului Sibiu se alatura celor peste 50 de actiuni, din peste 20 de judete, pe care Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec le-a derulat in 2011, in cadrul campaniei „Locul deseurilor nu este in casa. Trimite-le la plimbare!”. De la inceputul sezonului – mijlocul lunii martie si pana la finalul lui mai – au fost colectate 259.301 kilograme DEEE. In 2010, anul in care campania a demarat, au fost colectate peste 244.000 kg DEEE din 200 de localitati din 14 judete. Impreuna cu autoritatile locale si cu sprijinul mediului de afaceri si al societatatii civile, Asociatia RoRec isi propune sa atraga tot mai multi participanti la actiunile de colectare de DEEE si anul acesta. „Din multe gesturi aparent marunte se creeaza un viitor mai bun. Locuitorii judetului Sibiu au demonstrat ca inteleg cat de important este sa colectezi selectiv, mai ales in conditiile in care tinta anuala pentru fiecare cetatean european este de 4 kg/locuitor, iar in Romania s-a ajuns abia la circa 1-1,5 kilograme. Prin participarea lor la aceasta actiune, ei se vor alatura, inca o data, eforturilor Asociatiei RoRec, ale primariilor si ale partenerilor, de a stimula rata de coelctare a acestor deseuri prin campania nationala „Locul deseurilor nu este in casa. Trimite-le la plimbare!””, a declarat Andreea Calev Idriceanu, Communication Manager Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec.

Dincolo de tinta de colectare, aceste actiuni sunt cu atat mai importante cu cat, aruncate la intamplare, DEEE pot provoca un rau iremediabil mediului inconjurator si comunitatilor: elementele toxice pe care aceste echipamente le contin – metale grele, gaze periculoase – eliminate in aer, sol, apa – polueaza mediul pentru multa vreme si sunt periculoase pentru sanatate. Colectarea selectiva reduce pericolele asupra sanatatii mediului si a populatiei si, in plus, prin reciclarea corecta, se obtin materii prime secundare si sunt protejate astfel resursele naturale.

Sambata, ziua cea mare

Astfel, sambata, 4 iunie, intre orele 10.00 – 17.00, Asociatia RoRec si Primaria Sibiu organizeaza o noua actiune de colectare DEEE, alaturi de partenerii Candy si Philips. Sibienii care doresc sa sa se implice si de aceasta data in pastrarea curateniei in urbea lor, sunt asteptati sa aduca DEEE la unul dintre cele noua puncte de colectare, respectiv Scoala Generala nr. 4, Scoala Generala nr. 6, Scoala Generala nr. 8, Scoala Generala nr. 13, Scoala Generala nr. 21, Colegiul National Octavian Goga, Liceul Energetic, Liceul L. I. A. si Liceul Onisifor Ghibu. Transportul este gratuit pentru deseurile voluminoase de echipamente electrice si electronice, pe care sibienii doresc sa le depuna la punctele de colectare. Cetatenii pot obtine mai multe informatii despre programare unui astfel de transport la numerele de telefon 0744.500.006 si 0720.070.580, pana vineri, 3 iunie, intre orele 10.00-17.00, si sambata, 4 iunie, intre orele 9.00-16.00.

Tombola cu premii

Deponentii vor fi inscrisi automat la tragerea la sorti din data de 6 iunie, ora 11.00, locatia urmand a fi anuntata la call-center si la locatiile de colectare. Acestia pot castiga premiile puse in joc de partenerii Candy si Philips: cinci frigidere, 10 cuptoare cu microunde si 15 DVD-playere. Alte detalii despre programul campaniei de mediu, precum si regulamentul tombolei, pot fi consultate pe www.rorec.ro.

Despre RoRec

Asociatia Romana pentru Reciclare – RoRec este o organizatie colectiva non-profit avand ca membri fondatori zece dintre cei mai cunoscuti fabricanti europeni de electrocasnice cu activitate in Romania. Misiunea RoRec este de a contribui activ la realizarea obiectivelor europene pentru conservarea, protectia si imbunatatirea calitatii mediului inconjurator si a sanatatii umane, pentru utilizarea rationala a resurselor naturale, prin servicii complete de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice si implicit prin reintroducerea de materii prime in sectorul economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *