Statiune turistica in rezervatia Padis

1
590

Un nou scandal ecologic este gata sa izbucneasca in Muntii Apuseni. Un grup de investitori straini intentioneaza sa construiasca o statiune ecoturistica la standarde europene in zona protejata a platoului carstic Padis.

Discutiile dintre autoritatile romane si investitori au inceput in urma cu patru ani. Planurile de investitie erau grandioase, iar numele investitorilor sonore. „De patru ani tot facem demersuri pentru finalizarea proiectului cu privire la investitia pe care vrem sa o realizam acolo. Am facut tot felul de studii si cercetari. Avem studiu de impact asupra mediului, studiu de impact asupra furnicilor, studiu de impact asupra habitatelor de lilieci etc.”, spune Viorel Popa, reprezentantul investitorilor. Printre investitori se numara si fostul premier al Italiei, Silvio Berlusconi, asociatul sau Vincenzo di Palla, grupul francez Vinci, unul dintre cei mai mari antreprenori din Europa, dar si fonduri de investitii imobiliare din Anglia si din Romania.
LEGI NOI

Situatia s-a schimbat radical dupa alinierea legislatiei romane din domeniul ariilor protejate la legislatia europeana. Astfel, platoul carstic Padis, care pana acum facea parte din zona de protectie speciala a Parcului Natural Apuseni, se afla acum la limita dintre zona strict protejata si cea protejata integral, care include cele mai valoroase suprafete terestre din rezervatie cu specii de plante si animale rare. Schimbarea legislatiei a fost insotita si de schimbarea functionarilor din cadrul ministerelor care au semnat avizele cuprinse in studiul de impact asupra mediului.

„Din punct de vedere legal, nu se stie in ce categorie se incadreaza suprafata de teren pe care se doreste realizarea investitiei. Cu alte cuvinte, nu ne putem pronunta daca se poate sau nu sa se construiasca acolo, deoarece nu stim sa facem zonarea”, a explicat Alin Mos, fostul director al PNA. ”

Trebuie revizuit Planul de management al parcului, deoarece au intervenit unele schimbari in legislatie. Conform noii legislatii, impartirea parcului se face in patru zone. Astfel, avem zona de protectie stricta, de protectie integrala, de management durabil si zona de dezvoltare durabila a activitatii umane. Platoul carstic Padis este o zona de protectie integrala”, a explicat Adrian Florescu, administratorul parcului. „In zona sunt numai dughene insalubre. Apa, nu, servicii, nu, insa turistii tot vin. Pana la urma ar trebui facut ceva aici, insa ramane de vazut ce”, a explicat Florescu.
PROTECTIA MEDIULUI

Desi in acest proiect sunt implicate nume sonore, autoritatile romane analizeaza bine problema constructiei unei statiuni, fie ea si ecologica, intr-un parc natural. „Nu sunt singurii investitori interesati de acea zona. Este o zona de impact turistic, dar nu putem fi de acord cu orice propunere, care ar putea sa aduca efecte negative asupra managementului parcului”, spune Alin Mos, fostul director al Parcului Apuseni.

Nici Ministerul Mediului nu este prea entuziasmat de proiect. „Majoritatea membrilor Consiliului Stiintific, circa 80%, este impotriva realizarii investitiei. Realizarea a 3.000 de locuri de cazare in parc reprezinta o problema mare pentru mediu. Mai mult, zona este una calcaroasa, iar apa este foarte departe”, a spus Augustin Dudas, presedintele Consiliului Stiintific al PNA. „Se fac foarte mari presiuni pentru realizarea acestei investitii. Avand in vedere ca terenul respectiv face parte din zona strict protejata a parcului, nu cred ca se poate face”, a explicat Nagy Zoltan Levente, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.
ECOLOGIE

Investitorii spun insa ca nu vor taia nici un arbore, ba mai mult vor evita zonele plantate si vor pune in valoare palcurile izolate de brazi. „Toti investitorii spun ca nu vor taia pomii, ca ceea ce vor ei sa realizeze nu are impact negativ asupra mediului inconjurator, insa noi trebuie sa ne documentam bine pana sa dam unda verde pentru asa un proiect”, a spus Augustin Dudas, presedintele Consiliului Stiintific al PNA.

„Am cerut investitorilor sa refaca studiul de impact asupra mediului, deoarece cel prezentat nu este concludent. Am cerut sa se realizeze evaluarea riscului pentru toate cele 174 de specii protejate de flora si fauna existente in cadrul parcului”, a explicat Augustin Dudas.

Nemultumiri

„Sunt rezervat in declaratii cu privire la realizarea unei statiuni in cadrul Parcului Natural Apuseni. Deocamdata tinem cont de raspunsul negativ dat de Consiliul Stiintific al parcului cu privire la realizarea acestei investitii”,
Attila Korodi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Investitii de 60 de milioane de euro

Investitorii vor sa construiasca o statiune turistica montana de trei-cinci stele la o altitudine de 1.100-1.500 de metri. Aceasta ar urma sa fie deschisa tot timpul anului, atat iarna, cat si vara. Statiunea se va desfasura pe o suprafata de 86 de hectare cu un total al suprafetei construite de 8 la mie din aria totala a terenului, conform proiectului. Vor fi 2.000 de locuri de cazare in 5 hoteluri, cateva zeci de vile si pensiuni, instalatii de transport pe cablu, deservind 12 km de partii. „Valoarea totala a investitiei este de 60 de milioane de euro plus alte cateva milioane, bani de la UE si de la bugetul de stat pentru proiectul superschi in Carpati”, a explicat Viorel Popa. Statiunea ar urma sa aiba instalatie de iluminare nocturna pe partie, scoala de schi, un centru de inchiriere a schiurilor si de echipament sportiv. Va exista un post de prim ajutor in zona de schiat, amenajari sanitare, magazine de articole sportive si de suveniruri, cafe-baruri, spatii de alimentatie publica.

Atractii

Zona turistica Padis este celebra pentru reliefului carstic, zecile de pesteri spectaculoase (Cetatile Ponorului, Cetatile Radesei etc.), nenumarate doline, avene, ghetari (Focul Viu), canioane salbatice (Valea Galbenei, Valea Boga), rauri, chei de-o indescriptibila frumusete (Cheile Somesului Cald), lacuri subterane, cascade etc. Aici este zapada din abundenta, care se mentine o foarte mare perioada de timp, fiind perfecta pentru sporturile de iarna.

Lucrari programate pentru 2008

„Proiectul este in faza ultimelor avizari. In prezent, studiile au costat aproape 2 milioane de euro”, a explicat Viorel Popa. „Investitiile ar urma sa inceapa in 2008 si sa dureze, in total, circa 3 ani. Primul modul functional, daca nu intervin intarzieri, ar urma sa fie functional in mai putin de un an, cand, alaturi de diferite spatii de caza-re, ar urma sa fie pusa in functiune prima instalatie de transport de masa pe cablu (telescaun) pentru prima partie de schi amenajata din zona”, a spus Viorel Popa. Toate strazile modernizate si cele nou-create vor avea trotuare curente pe un singur sens, astfel incat circulatia pietonala sa se desfasoare fluent, in siguranta, si sa fie asigurate accesele pietonale adecvate pe fiecare parcela. Trotuarele vor avea imbracaminte din pavele perforate si sub acestea un dren canalizat, pentru a permite evacuarea apelor rezultate din topirea zapezii.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.