Statul cauta de cinci ani investitori pentru extinderea capacitatii de la centrala nuclearelectrica

Statul cauta de cinci ani investitori pentru extinderea capacitatii de la centrala nuclearelectrica

Pentru derularea proiectului de constructie a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, autoritatile ar putea lua in calcul acordarea de garantii de stat, potrivit consilierului ministrului Economiei, Tudor Serban

Inca din 2006 autoritatile asteapta oferte pentru selectarea investitorilor care sa participa, alaturi de Nuclearelectrica, la constructia unitatilor 3 si 4 de la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda.

De mai bine de cinci ani, desi uneori s-a ajuns pana la etapa de negociere, procedurile de selectie au fost fie reluate, fie amanate.

Termene prelungite

In septembrie 2010, patru companii importante (CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF SUEZ (Franta-Belgia) care fusesera acceptate in proiect au anuntat ca se retrag.

In martie 2012, Ministerul Economiei a prelungit pentru 15 septembrie termenul de prezentare a ofertelor investitorilor pentru participarea la dezvoltarea reactoarelor 3 si 4. Aceasta a fost a doua prelungire a termenului, fixat initial pentru decembrie.

Autoritatile romane nu renunta insa la strategia in domeniul energiei nucleare. Peste cateva luni, potrivit oficialilor Ministerului Economiei, este posibil sa apara modificari importante ale strategiei nucleare.

Garantii de stat

„Romania isi continua strategia pe nuclear. Peste cateva luni de zile pot sa apara si modificari strategice, despre care nu vreau sa vorbesc. Vom sti clar daca suntem singuri in proiect (constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, n.r.), sa vedem daca Enel si ArcelorMittal mai vor. Cam in trei luni vom sti”, a afirmat Tudor Serban la un seminar pe tema strategiei energetice.

Consilierul ministrului Economiei a entionat ca Guvernul ar trebui sa ia in calcul acordarea de garantii de stat pentru derularea acestui proiect, iar participatia companiei de stat Nuclearelectrica in firma de proiect, de peste 80%, ar trebui regandita.

In prezent, Romania are doua unitati nucleare la centrala de la Cernavoda (aflata in administrarea companiei de stat Nuclearelectrica), fiecare cu o putere instalata de 720 MW.

Viitoarele unitati 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda ar urma sa asigure un aport suplimentar anual de 11 TWh energie nucleara livrata in Sistemul Energetic National.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *