Statul nu renunta la proiectul reactoarelor 3 si 4

Statul nu renunta la proiectul reactoarelor 3 si 4
Statul nu renunta la proiectul reactoarelor 3 si 4

Romania nu va renunta la proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nuclear Electrica Cernavoda, a anuntat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu. „Decizia privind realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda este una luata deja, ne dorim sa se finalizeze cat mai repede, sa gasim parteneri pentru acest proiect”, a spus Nicolescu. Ministrul a precizat ca energia nucleara este si va ramane o prioritate a politicii energetice a Romaniei.

Potrivit ministrului delegat pentru Energie, este nevoie ca Transelectrica sa includa in planul sau de dezvoltare pe urmatorii 10 ani intarirea liniilor de transport de energie de la Cernavoda catre restul tarii, astfel incat reteaua sa poata prelua si energia produsa de reactoarele 3 si 4. „O parte din aceasta capacitate este utilizata acum de energia eoliana din zona Dobrogei. Un calcul facut de Nuclearelectrica arata ca Transelectrica are nevoie de cel putin 100 de milioane de euro pentru aceasta investitie”, a spus Nicolescu, intr-o conferinta organizata la Cernavoda. Potrivit acestuia, standardele de operare ale Unitatilor 1 si 2 de la Cernavoda sunt foarte ridicate, iar publicatia de profil Nuclear Engineering International a desemnat Romania prima in clasamentul mondial privind cel mai mare factor de utilizare al unei centrale nucleare.

In lume exista 73 de centrale nucleare, cu 404 reactoare. Unitatea 2 de la Cernavoda se afla pe locul 5 in lume, iar reactorul 1 de la Cernavoda, pe locul 16, a subliniat Nicolescu.

Scutire la taxa pe stalp

Ministrul a precizat ca va discuta cu Ministerul Finantelor si cu Autoritatea de Reglementare, astfel incat Nuclearelectrica sa nu plateasca impozitul de 1,5% pe cladiri la valoarea reactoarelor nucleare, caz in care costul pe MWh al energiei nucleare ar creste cu 10 lei. „Astfel, consumatorii vor trebui sa scoata mai multi bani din buzunar”, a explicat oficialul, citat de Agerpres.

Nuclearelectrica ar urma sa plateasca la bugetul de stat circa 100 de milioane de lei in contul noului impozit de 1,5% pe cladiri, daca in calcul se va lua valoarea reactoarelor nucleare si nu a cladirilor care le acopera, a spus, la randul sau, directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, prezenta la conferinta de presa.

100 mil. euro, aruncate pe studii „expirate”

In ultimii ani, statul a cheltuit peste 100 de milioane de euro pe studii de fezabilitate care au expirat, a afirmat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu. „Sa incercam sa cheltuim banii eficient. In ultimii ani s-au cheltuit 100 de milioane de euro pe studii de fezabilitate si multe dintre ele nu mai pot fi folosite. Eficientizarea cheltuielilor este una din principalele teme de discutie cu companiile de stat”, a spus Nicolescu.

Corpul de control al Departamentului pentru Energie a finalizat analiza privind cheltuielile efectuate de Hidroelectrica privind fezabilitatea proiectului hidrocentralei Tarnita-Lapustesti, din care reiese ca, desi s-au cheltuit peste 19,3 milioane de lei, nu se stie inca daca proiectul este fezabil sau nu. Razvan Nicolescu a cerut Consiliului de Administratie al Hidro Tarnita sa prezinte un plan de actiuni, conform caruia proiectul hidrocentralei sa beneficieze de informatiile obtinute in urma realizarii studiilor, chiar daca acestea nu contin toate concluziile privind fezabilitatea sau nefezabilitatea proiectului”, a informat Departamentul pentru Energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *