Contractul pentru realizarea strategiei-pilot cu doua componente din judetele Tulcea si Constanta va fi asumat de Guvernul Romaniei
La sfarsitul saptamanii trecute, la Sala Mihail Kogalniceanu a Consiliului Judetean Tulcea a avut loc a doua misiune a Bancii Mondiale la Tulcea formata din Toshiaki Keicho (seful misiunii, specialist in dezvoltare urbana), Cesar Niculescu (specialist in probleme de mediu), Gabriel Ionita (specialist in agricultura), Mats Andersson (consultant in probleme de dezvoltare) si Helle Willumsen (consultant probleme regionale) pentru discutiile preliminare privind elaborarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabila a Deltei Dunarii 2014-2030.
In cuvantul de deschidere, presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu, a declarat: „In cateva zile se va semna la Bucuresti, intre Guvernul Romaniei si Banca Mondiala, contractul privind crearea Strategiei de Dezvoltare Durabila a Deltei Dunarii, iar in subsidiar, un Instrument Teritorial de Investitii care va fi pilot pentru Delta Dunarii si Zona Metropolitana Constanta. Noi suntem beneficiarii acestei Strategii si expertiza Bancii Mondiale, care da o credibilitate in fata organismelor financiare care crediteaza, practic asigura o garantie privind absorbtia fondurilor europene pentru Strategiei Deltei Dunarii si Zona Metropolitana Constanta. Deci noi, Dobrogea, lucram deja la pachet!”.
La intunirea de la Sala Mihail Kogalniceanu a Consiliului Judetean Tulcea au fost invitati, ca potentiali actori activi in elaborarea acestei Strategii, reprezentanti ai unor institutii ce au competenta in zona Deltei Dunarii, in principal in cercetare si dezvoltare, oameni de afaceri si delegati din partea autoritatilor publice locale si, mai ales, parlamentarii din zona de est a judetului, carora li s-a cerut sa sprijine realizarea Strategiei de Dezvoltare Durabila a Deltei Dunarii.
Ce presupune Strategia de Dezvoltare Durabila a Deltei Dunarii
Seful delegatiei Bancii Mondiale la Tulcea, Toshiaki Keicho, a tinut sa precizeze ca pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare durabile este in primul rand nevoie de implicarea activa a tuturor factorilor iar tocmai din acest motiv diagnoza zonei prin stangerea de cat mai multe informatii este primordiala si de altfel prima etapa a elaborarii strategiei. Pentru o diagnoza corecta este nevoie de tot sprijinul si deschiderea din partea tuturor celor care, in fond, vor fi la final beneficiarii acestei strategii. O a doua etapa a elaborarii acestei strategii este realizarea unei viziuni integrate a zonei, dincolo de limitele sectoriale pentru ca va fi vorba despre o strategie integrata de dezvoltare si nu una pe anumite sectoare. Indentificarea proiectelor prioritare pentru dezvoltarea durabila a Deltei Dunarii si, mai ales, elaborarea unor Instrumente Teritoriale Integrate (ITI) care sa fie asumate ulterior in cadrul national al finantarilor sunt etapele finale ale Strategiei care va fi una pilot in Romania si care va viza doua zone din Dobrogea: Delta Dunarii si respectiv Zona Metropolitana Constanta. De altfel, strategia pentru dezvoltarea durabila a celor doua zone pilot este esenta misiunii Bancii Mondiale in Romania iar un contract in acest sens va fi semnat cu Guvernul Romaniei cel mai probabil saptamana aceasta. „Sunt multe provocari si totodata multe oportunitati pentru noi in realizarea acestei strategii”, a conchis seful delegatiei Bancii Mondiale la Tulcea, Toshiaki Keicho.
Care sunt beneficiarii Strategiei de Dezvoltare Durabila a Deltei Dunarii
Unitatile administrativ-teritoriale beneficiare ale acestei strategii, trecute in revista de presedintele Consiliului Judetean Tulcea, vor fi: pe subzona din delta – Sulina, Crisan, Maliuc, C.A. Rosetti, Chilia Veche, Pardina, Ceatalchioi si Sf. Gheorghe; pe subzona Isaccea – Macin, I.C. Bratianu, Jijila, Luncavita, Vacareni, Grindu, Isaccea, Frecatei, Mihail Kogalniceanu, Niculitel si Somova; pe subzona Razim – Nufaru, Bestepe, Mahmudia, Murighiol, Valea Nucarilor, Sarichioi, Jurilovca si Ceamurlia de Jos; pe subzona Babadag – Mihai Bravu, Slava Cercheza, Baia si Babadag; pe subzona Sinoe – Mihai Viteazu, Istria, Corbu si Sacele.
„Cred ca cea mai mare provocare pentru expertii Bancii Mondiale va fi punerea in valoare si cresterea atractivitatii Deltei Dunarii din punct de vedere turistic, pentru ca populatia sa beneficieze de turism de inalt nivel ca sursa de finantare si dezvoltare. Pentru ca Tulcea are doar doi piloni importanti pentru dezvoltare – turismul si agricultura”, a declarat la finalul intalnirii, presedintele Horia Teodorescu.
Prezenti la reuniune, parlamentarii tulceni Marian Avram, Ion Balan si Octavian Motoc au intarit nevoia unei astfel de strategii si cu atat mai mult ca aceasta va beneficia de expertiza specialistilor Bancii Mondiale.