Suceava a gasit investitor pentru viitoarea centrala de termoficare pe biomasa si gaze naturale

Suceava a gasit investitor pentru viitoarea centrala de termoficare pe biomasa si gaze naturale

„Pe actuala structura, riscam sa ducem si Termica, si primaria in faliment”, releva edilul-sef Ion Lungu > Sucevenii vor nu vor plati pentru o gigacalorie mai mult de 40-45 de euro, adica la fel cam cat achita si in prezent > In schimb, primaria nu va mai fi nevoita sa onoreze subventii catre producator, bani care erau adunati tot de la contribuabili

Conducerea municipalitatii sucevene a semnat raportul procedurii de atribuire prin achizitie publica a construirii unei noi centrale de termoficare in municipiul resedinta. La licitatia organizata de primarie s-a inregistrat o singura oferta, respectiv cea a Adrem Invest Bucuresti, care, de altfel, a fost declarata si castigatoare.

Viitorul investitor in centrala mixta pe biomasa si gaze naturale se angajeaza sa livreze energie termica la tariful de 116 lei fara TVA, la „gardul centralei”, o oferta considerata avantajoasa de catre administratia locala.

„Pretul la gardul centralei este unul bun, iar in masura in care vom reusi sa finalizam reabilitarea retelelor de transport si distributie si moderni-zarea punctelor termice, pierderile din sistem vor fi foarte mici, adica cele standard. Speram ca, in cel mai scurt timp, sa semnam contractul cu cei de la Adrem Invest, astfel incat sa demaram efectiv investitiile de realizare a unei noi centrale de termoficare care sa corespunda necesarului de energie termica din municipiul Suceava”, subliniaza seful executivului local. Edilul-sef apreciaza ca, incluzand transportul si distributia, in cele din urma sucevenii vor achita 40-45 de euro/gigacalorie, „un tarif suportabil pentru populatie”. Ion Lungu crede ca, astfel, bugetul local nu va mai su-porta diferenta dintre actualul pret de producere al energiei termice si cel de referinta -achitat efectiv de catre racordatii la sistemul centralizat, bani care, in final, provin tot de la contribuabili.

„Este, de fapt, pretul pe care populatia il plateste astazi. De la Consiliul Local nu se vor mai da subventii catre producator, acestea constituind bani care provin indirect tot de la populatie si sume pe care primaria nu poate sa le mai suporte”, releva primarul, adaugand ca, dupa doua tentative ratate in 2009 si altele doua esuate in acest an, se intrevede „luminita de la capatul tunelului” pentru un serviciu modern si performant de termoficare. In prezent, municipalitatea lucreaza la contractul care va fi semnat cu investitorul, actuala firma de termoficare Termica si Primaria Suceava urmand a pune la dispozitie terenul si utilitatile necesare.

Primarul a estimat ca investitia pe care Adrem Invest va trebui sa o faca se ridica la aproape 50 de milioane de euro, construirea durand minim 2 ani. „Urmeaza sa vedem cum va functiona Termica in anul care vine, in iarna aceasta urmand a fi dat in folosinta fie centrala mare, fie CAF-urile. Insa avem o speranta, deoarece, in caz contrar – si nu exagerez deloc – pe actuala structura duceam si Termica, si primaria in faliment”, a conchis edilul-sef Ion Lungu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *