Suntem in infringement pentru 15 aglomerari

Suntem in infringement pentru 15 aglomerari

Romania se este sub procedura de infringement din partea Comisiei Europene, din cauza aglomerarilor poluante privind aerul, a avertizat, miercuri, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, la finalul sedintei de Guvern.
El a aratat ca sumele obtinute din taxa de prima inmatriculare auto trebuie investite in continuare in solutii de imbunatatire a mediului inconjurator.
„Acesti bani sa se duca spre investitii verzi, spre acele proiecte care reduc poluarea. Si vreau sa va aduc aminte din nou, acesti bani in mare parte, 95%, se folosesc pentru programul Rabla unde ii oferim cetateanului 3.800 de lei si daca el mai cumpara doua vouchere ajunge la aproape 3.000 de euro sa-si cumpere o masina noua si sa dispara aceste masini care polueaza.
Pentru ca si acum suntem in infringement de la UE pentru 15 aglomerari si in mare parte din cauza acestor poluari, masini vechi”, a spus Borbely.
In context, el a aratat ca aplicarea taxei de prima inmatriculare a determinat, in primele 4 luni ale anului 2011, populatia sa cumpere automobile deja inmatriculate in Romania.
„Anul trecut au fost cumparate circa 110.000 de masini noi si au fost aduse masini second hand in tara 230.000 din care – si aici este cea mai importanta informatie – 30% au fost masini inmatriculate inainte de 1995, deci masini de 15-16 ani vechime.
Stiti cat este acum dupa patru luni de zile procentul acestor masini? 9,8%. De ce? Pentru ca cetateanul din Romania, in primul rand, poate sa cumpere o masina de pe piata auto daca se duce la 5 – 6.000 de euro, care este deja inmatriculata in Romania, unde nu trebuie sa plateasca taxa de prima inmatriculare”, a spus Borbely.
Ministrul Mediului propune Guvernului sa reduca taxa de prima inmatriculare cu 20-30% fata de nivelul actual, in sedinta Executivului de saptamana viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *