Cum a blocat statul goana dupa petrol in Marea Neagra

harta petrol

Investitii de sute de milioane de euro in explorari petroliere asteapta rezolvarea unor probleme legislative, care au blocat posibilitatea de a se fora noi sonde in cautarea „aurului negru”.

Cand am castigat lupta la Haga impotriva Ucrainei pentru platoul continental al Marii Negre, in 2009, romanilor li s-a fluturat „mirajul” resurselor de hidrocarburi existente in zona.

La cateva luni dupa ce am castigat cei 9.700 kilometri patrati de platou continental, autoritatile au blocat investitiile in explorarile petroliere din aceasta zona. 

De unde se obtin actele obligatorii?
„In acest moment, nu exista autoritate care sa acorde autorizatie de construire pentru operatiuni in Marea Neagra. Nimeni nu mai poate sapa acum noi sonde”, au declarat, pentru EVZ, reprezentantii Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Cum s-a ajuns in aceasta situatie? Prin Legea 261/2009, Parlamentul a modificat legislatia privind autorizarea executarii constructiilor (Legea 50/1991) si a impus necesitatea obtinerii unei autorizatii de construire inclusiv pentru lucrarile de foraje si prospectiuni subacvatice. Pe de alta parte, insa, nicio institutie a statului nu se considera indreptatita sa acorde o o astfel de autorizatie de construire in Marea Neagra.

Potrivit Ministerului Dezvoltarii, autoritatile administratiei publice locale ale judetelor Tulcea si Constanta nu au atributii de autorizare decat pe raza unitatilor administrativ-teritoriale respective. Asadar, in iulie 2010, ministerul a desemnat ANRM ca entitate responsabila.

De cealalta parte, ANRM sustine ca acest lucru nu intra, legal, in competentele sale, iar Ministerul Dezvoltarii nu ii poate impune noi atributii. Reprezentantii ministerului recunosc ca exista o problema, astfel ca au initiat un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii 50/1991, aflat in prezent in procedura interna de avizare. „Prin proiectul de act normativ, se propun solutii legislative, inclusiv cu privire la autoritatile administratiei publice centrale competente si actele administrative ale acestora, care dau dreptul investitorilor sa execute lucrari de foraje si prospectiuni submarine”, ne-au declarat oficialii ministerului.

Pana la clarificarea situatiei, cele doua companii care au deocamdata drept de explorare in Marea Neagra, respectiv OMV Petrom si Midia Resources (subsidiara Sterling Resources), nu pot sapa noi sonde. 

Zona de mare adancime ramane neexplorata

OMV Petrom, care impreuna cu gigantul Exxon Mobil a derulat lucrari de prospectare 3D a zonei de mare adancime, a primit deja de la ANRM, la inceputul lunii aprilie, avizul pentru saparea primei sonde de explorare. Totusi, nu va putea face acest lucru pana la clarificarea situatiei, desi investitia ar fi de cel putin 100 milioane euro. 

„In acest moment, nu exista autoritate care sa acorde autorizatie de construire pentru operatiuni in Marea Neagra”
AGENTIA NATIONALA PENTRU RESURSE MINERALE

ACUZATII

Sterling: Noua lege ne-a vizat

La randul lor, reprezentantii companiei canadiene Sterling Resources spun ca firma este pregatita sa desfasoare activitati de foraj pentru investigarea dezvoltarii descoperirilor Ana si Doina, pe care le au in concesiune. Lucrarile sunt insa blocate de incertitudinile privind autorizatia de construire.

Sterling crede ca modificarea legii este de natura politica: „Legea in cauza a fost adoptata ca urmare a acuzatiilor aduse firmei Sterling ca ar fi intreprins activitati fara permisele necesare”.

Compania a fost implicata intr-un amplu scandal mediatic, din care nu au lipsit numele fostului premier Calin Popescu Tariceanu si al lui Dinu Patriciu.

INTARZIERI URIASE

Acorduri petroliere din 2009 sau 2010, inca pe masa Guvernului

In afara de OMV Petrom si Sterling, si alte companii asteapta sa inceapa sa foreze dupa petrol si gaze naturale in Marea Neagra.

Este vorba despre consortiul format din rusii de la LukOil Overseas si Vanco International (doua perimetre), cel alcatuit din Melrose Resources si Petromar Resources (doua perimetre) si compania Petro Ventures Europe (un perimetru). Acestea au castigat, in 2010, licitatia organizata de ANRM pentru concesionarea a 11 perimetre din Marea Neagra, in care fusese impartita zona castigata la Haga care nu fusese atribuita anterior (5.170 de km patrati). Acordurile petroliere au fost semnate cu ANRM anul acesta, insa pentru a intra in vigoare, trebuie sa fie aprobate prin hotarare de guvern.

De celelalte sase perimetre din Marea Neagra nu s-a aratat nimeni interesat, asadar au ramas neadjudecate. Ele nici nu vor fi insa scoase prea curand la licitatie, spun reprezentantii ANRM, intrucat circa 25 de acorduri petroliere semnate in 2009 si 2010 pentru perimetre onshore licitate in 2008 si 2009 (Runda VIII si Runda IX) inca stau pe masa guvernului sau se afla pe circuitul de avizare la ministere. Asta pentru ca de fiecare data cand s-a schimbat un ministru a trebuit reluat tot procesul de avizare.

Daca s-ar fi aprobat la timp, aceste firme ar fi investit circa 50 milioane euro pana in 2011-2012, adica in primii trei ani de acord. 70 miliarde metri cubi de gaze naturale se gasesc in zona castigata la Haga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *