Consumul zilnic a 100-150 de grame de iaurt natural sau administrarea in fiecare zi a unor suplimente alimentare cu bacterii „bune“ regleaza functiile sistemului imunitar.
In sistemul nostru digestiv exista bacterii „bune” si „rele”, in proportia ideala de 85% (bacterii „bune”) la 15% (bacterii „rele”). Dezechilibrul dintre aceste doua categorii duce la scaderea imunitatii si la aparitia diverselor tipuri de alergii.
Un studiu efectuat de specialistii Institutului de Cercetari pentru Produse Alimentare din Marea Britanie confirma faptul ca persoanele alergice au un nivel scazut de bacterii „bune” in flora intestinala.
Conform rezultatelor acestui studiu, probioticele (microorganisme vii ce tranziteaza zona gastrointestinala si echilibreaza microflora prin colonizarea intestinului) s-au dovedit eficiente in caz de rinita alergica.
Modifica reactia sistemului imunitar
La persoanele cu rinita, sistemul imunitar reactioneaza in mod exagerat si anormal in prezenta factorilor alergeni (polen, spori de mucegai etc.), ei fiind perceputi ca periculosi pentru organism.
In aceste conditii, sistemul imunitar produce anticorpi (denumiti stiintific imunoglobuline E, IgE). Acesti anticorpi determina eliberarea de histamina, care, la randul ei, duce la aparitia reactiilor specifice (stranut, lacrimare, inrosirea ochilor, scurgeri nazale).
In cadrul studiului efectuat de cercetatorii englezi, nivelul de imunoglobuline E a scazut considerabil in cazul persoanelor alergice care au consumat probiotice zilnic, timp de cinci luni.
„Probioticele administrate persoanelor alergice cresc toleranta sistemului imunitar la polen sau la spori”, a declarat medicul Kamal Ivory, autorul studiului.
„In tractul nostru digestiv exista aproximativ 400 de tipuri de bacterii „bune”, care impiedica inmultirea bacteriilor daunatoare si care moduleaza functia sistemului imunitar”, explica profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.
Prevenirea, inca din timpul sarcinii
Specialistii afirma ca, de-a lungul timpului, probioticele s-au dovedit eficiente atat in ceea ce priveste atenuarea simptomelor alergice, cat si in privinta prevenirii acestor afectiuni.
Conform unui studiu aparut in publicatia „British Journal of Dermatology”, bebelusii ale caror mame au luat probiotice in timpul sarcinii si timp de trei luni dupa nastere prezinta un risc cu 50 la suta mai mic sa sufere episoade alergice de tipul rinitei alergice sau astmului, in primii doi ani de viata, comparativ cu ceilalti.
In plus, specialistii atrag atentia asupra beneficiilor laptelui matern. Acest lucru deoarece, la nastere, intestinul uman este steril, iar laptele matern asigura primele bacterii care populeaza intestinul nou-nascutului.
Colostrul (laptele produs de mama in primele ore dupa nastere) contine cei mai multi agenti imunitari comparativ cu orice alt tip de lapte. De asemenea, in cazul bebelusilor, probioticele previn alergiile alimentare, care sunt considerate ca apar odata cu diversificarea alimentatiei.
Un iaurt pe zi, pe stomacul gol
Principalele surse de probiotice sunt produsele lactate fermentate: iaurt, kefir si sana. „Pentru obtinerea beneficiilor asupra sanatatii, iaurtul trebuie consumat zilnic, in cantitate de 100-150 de grame.
De preferinta, iaurtul trebuie consumat pe stomacul gol, neasociindu-se cu alte alimente”, spune profesorul Mencinicopschi.
Specialistul recomanda consumul de probiotice tuturor categoriilor de persoane, indiferent ca sufera sau nu de alergii, deoarece aceste produse mentin flora intestinala si stimuleaza imunitatea.
„In societatea moderna, fenomenul de disbioza (alterarea florei intestinale) este din ce in ce mai intalnit ca urmare a consumului de alimente care au un continut bogat in E-uri si din cauza administrarii excesive a antibioticelor”, explica profesorul Mencinicopschi. Probiotice se gasesc pe piata si sub forma de suplimente alimentare, sub forma de tablete, de prafuri sau de gelule (capsule gelatinoase).
„Un iaurt natural probiotic trebuie sa aiba o compozitie formata numai din lapte integral, proaspat pasteurizat, si din culturi de bacterii probiotice.”
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi directorul Institutului de Cercetari Alimentare
Efecte ale unor specii de bacterii probiotice asupra sanatatii
– Lactobacillus Rhamnosus previne aparitia alergiilor.
– Lactobacillus casei/plantarum/delbrueckii/acidophilus/ Rhamnosus stimuleaza sistemul imunitar.
– Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus acidophilus/casei echilibreaza microflora intestinala.