Sursele naturale de nutrienti din alimente

Vitaminizarea alimentelor este, poate, cel mai complex proces tehnologic, datorita sensibilitatii deosebite a acestora, dar mai ales datorita necesitatii standardizarii. Pentru vitaminizarea produselor alimentare se pot folosi atat vitamine naturale, cat si sintetice.
surse naturale de nutrienti
Din ce in ce mai mult, numerosi producatori isi indreapta atentia asupra utilizarii vitaminelor naturale, deoarece se constata efecte fiziologice mai bune, intrucat concentratul natural are intotdeauna un complex de vitamine si de bioelemente cu efect sinergetic.

ASPECTE MULTIPLE
Pentru extragerea vitaminei A, de exemplu, s-au folosit ca materii prime ficatul de peste si grasimea de peste, folosindu-se ca metode fie obtinerea concentratului de vitamina A prin extractie cu solventi organici, urmata de distilare, fie prin separarea grasimii din ficatul hidrolizat si apoi prelucrarea prin saponificare si extractie sau disti-lare moleculara.
Punerea la punct a tehnologiilor de extractie a concentratelor de vitamine naturale deschide posibilitati nelimitate de valorificare a miilor de tone de subproduse sau deseuri rezultate din industria alimentara. In momentul de fata, tone intregi stau si se descompun sau sunt incinerate, cu consecinte dramatice asupra mediului. O conditie esentiala pentru recuperarea nutrientilor din subproduse sau din deseuri este colectarea rapida a acestora in conditii de maxima igiena si procesarea acestora intr-un timp cat mai scurt.
Recuperarea carnii de pe oase poate conduce, conform datelor din literatura de specialitate, la o crestere a randamentelor de fabricatie cu 4%, tinand cont ca pe oase cantitatea de carne remanenta este cuprinsa intre 4% si 14%.
Valorificarea oaselor rezultate la prelucrarea si transarea carnii este necesara datorita potentialului acestora ca sursa de fosfati si carbonati de calciu si magneziu, fluorura de calciu, saruri de sodiu, fier si potasiu. Studii recente intreprinse in Canada si SUA evidentiaza ca introducerea in alimentatia copiilor a fainii de oase in proportie de 1% a avut influente favorabile asupra metabolismului fosfo-calcic, precum si a preventiei in dezvoltarea cariilor dentare.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *