Taiem padurile, ne iau apele!

Cinci morti si pagube de peste 150 de milioane de lei. Acesta este tributul pe care-l platesc localnicii din Maramures, pentru macelul comis in ultimii ani, cand zeci de mii de hectare de padure au fost rase de pe fata pamantului.
defrisari
Nici macar zonele protejate n-au scapat. Toata lumea s-a gandit atunci la bani si nici macar o secunda nu s-a avut in vedere ca natura o sa se razbune. Timpul a venit insa: inundatiile din ultimele saptamani au afectat nu mai putin de 1.600 de locuinte. Cele mai afectate sunt Borsa si Poienile de sub Munte. Exact zonele defrisate masiv in ultimii ani.

Mai toti satenii au gatere in curti. Putini spun insa lucrurilor pe nume. Poate ca se tem. Ce te faci insa cand cei care ar trebui sa protejeze zona ridica din umeri?

Realitatea este infricosatoare. In zonele nimanui – cam 57.000 de hectare din Maramures – se taie in nestire. Nici proaspetii proprietari din zonele administrate nu manifesta alt tip de comportament. Rad paduri intregi de pe o zi pe alta.

Proprietarii lucreaza cu sateni. Exista, apoi, firme care intermediaza transportul spre societati mai mari. De acolo, lemnul merge la export. Ce-i drept, controale se tot fac.

Urmarea defrisarilor o stim cu totii. Fereasca Cel de Sus de un val de inundatii macar pe jumatate cat cel de acum. Si-asa viitorul suna sumbru.

Sursa: PRO TV

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente