Un grup de state dezvoltate si-au incalcat promisiunea de a ajuta financiar cu mai mult de un miliard de dolari tarile sarace si pe cele in curs de dezvoltare, in lupta lor impotriva efectelor incalzirii globale.
Bogatii lumii acceptasera in 2001 sa plateasca 1,2 miliarde de dolari. Banii erau destinati pentru ca tarile sarace sa-si poata pune la punct o strategie impotriva schimbarilor climatice, ca si pentru sisteme de aparare impotriva inundatiilor, conservare si alte proiecte. Din fondurile promise au fost alocate doar 15 procente, adica aproximativ 180 de milioane de dolari. Informatia apare in contextul in care premierul britanic Gordon Brown (tara care a alocat doar 20 de milioane de dolari) a rostit saptamana trecuta un discurs in care arata ca tarile industrializate trebuie sa faca mai mult pentru a ajuta tarile sarace sau in curs de dezvoltare sa se adapteze la schimbarile climatice. Discutiile despre nerespectarea promisiunilor apar cu doar doua saptamani inainte ca la Bali, in Indonezia, sa inceapa negocierile pentru o noua intelegere internationala privind emisiile de gaze cu efect de sera.
COMPENSARI. Potrivit intelegerii privind adaptarea la schimbarile climatice, semnate la Bonn in 2001 sub patronajul Natiunilor Unite, Uniunea Europeana, Canada, Norvegia, Elvetia, Islanda si Noua Zeelanda s-au angajat sa plateasca tarilor mai sarace 410 milioane de dolari in fiecare an din 2005 pana in 2008. Alte state s-au angajat, de asemenea, sa doneze fonduri. Banii erau destinati pentru proiecte care sa compenseze efectele pe termen lung produse de incalzirea globala, cauzata in mare parte de emisiile de gaze cu efect de sera rezultate din economiile tarilor dezvoltate. Majoritatea banilor urma sa fie administrata printr-o institutie internationala, denumita Global Environment Facility (GEF), din Washington DC, care avea sa-i distribuie in programe propuse de Banca Mondiala si Organizatia Natiunilor Unite. Consiliul director al GEF, intrunit saptamana trecuta, a relevat faptul ca institutia a primit pana la 30 septembrie doar 177 de milioane de dolari din cele 1,2 miliarde de dolari care ar fi trebuit alocate in urma acordului de la Bonn. Alte 106 milioane au fost anuntate la GEF, dar inca nu au fost alocate.
„Majoritatea oamenilor implicati in subiectul -Schimbari climatice- sunt mai degraba interesati de reducerea emisiilor sau de modalitatile in care Statele Unite ale Americii, China si India pot fi convinse sa semneze un protocol international. Prea putini se preocupa de impactul incalzirii globale asupra statelor slab dezvoltate sau de felul in care tarile bogate se intereseaza de aceasta problematica”, a declarat Saleem Huq, seful grupului pentru schimbari climatice de la Institutul International pentru Mediu si Dezvoltare, citat de ziarul britanic The Guardian. Expertii institutului recomanda guvernelor sa isi respecte angajamentele asumate prin Intelegerea privind adaptarea la schimbarile climatice.
Impact devastator
Schimbarile climatice au deja impact foarte puternic asupra comunitatilor sarace. Un raport publicat in luna octombrie de mai multe organizatii caritabile internationale avertizeaza ca oamenii din tari precum Bolivia, Bangladesh, Mali sau Tadjikistan sufera deja de pe urma influentelor climatice. In raport se arata: „Cele mai expuse sunt populatiile rurale. In multe tari, oamenii care locuiesc in sate si alte asezari mici se confruntau cu seceta prelungita, inundatiile puternice si furtuni inca dinainte ca schimbarile climatice sa-si faca simtita influenta. Acum, problemele lor s-au intensificat foarte mult si e
nevoie de masuri urgente.”
Sursa: Jurnalul National