„Romania risca sa intre in atentia Comisiei Europene din cauza noilor taxe din energie”

Victor Ponta: Miercuri vom adopta cota de energie regenerabil? subven?ionat?
"Romania risca sa intre in atentia Comisiei Europene din cauza noilor taxe din energie"
„Romania risca sa intre in atentia Comisiei Europene din cauza noilor taxe din energie”

Romania risca sa intre in atentia Comisiei Europene, in urma taxelor suplimentare noi care vizeaza produse cum ar fi energia electrica, gazele naturale sau carbunele, care ar putea fi considerate „prevederi fiscale neconforme cu legislatia europeana”, arata compania de consultanta Deloitte.

Principalele modificari semnalizate de consultantii fiscali Deloitte ca fiind neconforme cu legislatia europeana sunt taxele pentru fiecare MWh facturat de operatorii de transport si distributie de energie electrica si gaze naturale si taxa de 0,5% din veniturile societatilor care se ocupa cu extractia, exploatarea si comercializarea resurselor naturale (inclusiv carbunele).

„Neconformitatea acestor taxe suplimentare cu legislatia europeana se observa cel mai usor pentru produsele accizabile (carbune, gaze si electricitate). Pentru acestea, principiile si regulile generale de taxare au fost stabilite la nivelul intregii Uniuni Europene”, arata Mihai Petre, senior manager vama si comert international in cadrul Deloitte Romania.

Chiar daca, in contextul actual al economiei, Romania se afla in situatia in care trebuie sa gaseasca solutii de a suplimenta veniturile bugetului de stat, aceste solutii trebuie sa fie conforme cu legislatia europeana, atrag atentia analistii de la Deloitte.

„Orice altfel de demersuri nu vor fi sustenabile pe termen lung si pot atrage sanctiuni pentru Romania, asa cum a fost si cazul eliminarii antrepozitelor fiscale de depozitare a produselor accizabile in septembrie 2010, pe care am reusit sa le reintroducem anul acesta cu ajutorul Comisiei Europene”, a explicat Mihai Petre.

Taxa pe monopolul natural se aplica operatorilor din sectorul energiei electrice si al gazului metan de la 1 februarie 2013 si ar urma sa aduca suplimentar la bugetul de stat 257,52 milioane lei, in 2013, si 295,7 milioane lei, in 2014, potrivit Ordonantei de Guvern privind impunerea unor masuri de impozitare suplimentara pe activitatile cu caracter de monopol natural permise de stat.

La energia electrica, valoarea taxei este de 0,45 lei/MWh si este aplicabila pentru energia pentru care se aplica tarifele aferente serviciilor de transport energie electrica sau gaze naturale si respectiv valoarea de 1,25 lei/MWh energiei pentru care se aplica tarifele aferente serviciilor de distributie energie electrica sau gaze naturale. Taxa suplimentara va fi inclusa in tarifele practicate de companiile din sectorul energie electrice si al gazelor naturale. Taxa pe monopolurile naturale din sectorul energiei se aplica pana la data de 31 decembrie 2014.

Taxa asupra veniturilor suplimentare rezultate din vanzarea gazelor naturale ce va fi platita de operatorii economici care desfasoara cumulativ activitati de extractie si comercializare a gazelor naturale va avea o cota de 60% din baza de calcul si se va aplica tot din februarie 2013 pana in decembrie 2014. Aceasta vizeaza operatorii economici care desfasoara cumulativ activitati de extractie si comercializare pe teritoriul national, in marea teritoriala, in zona contigua si/sau zona economica exclusiva a Romaniei din Marea Neagra.

Deloitte furnizeaza servicii clientilor din sectorul public si privat in audit, taxe, consultanta, consultanta financiara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *